Spring til indhold
Nyhed

Politi og skolebørn på vejene

08-08-2016

Det skal være trygt og sikkert for landets skolebørn at gå og cykle til og fra skole. Hvert år viser politiets kontroller, at mange bilister kører for stærkt på skolevejene. Derfor vil Odense Kommune sammen med Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden minde bilisterne om at være ekstra opmærksomme omkring skolerne.

 

- I Odense har vi en målsætning om, at flere børn skal gå eller cykle til skolen, for det giver en bedre skoledag og øger sundheden. Derfor er det vigtigt, at vi har sikre skoleveje, hvilket By- og Kulturforvaltningen har stort fokus på. Men vi skal også tage hensyn til hinanden i trafikken. Cyklisterne skal give tegn, fodgængerne skal være opmærksomme, og bilisterne skal sænke farten omkring skolerne, så vi alle kommer sikkert frem, siger by- og kulturrådmand Jane Jegind (V).

 

Politikontrol ved skolerne

Sideløbende med den landsdækkende kampagne ”Børn på vej” vil politiet fra den 8. til den 26. august sætte ind med ekstra kontrol ved mange af skolerne. Ved sidste års kontrol stoppede politiet flere end 6.000 bilister, der kørte for stærkt, 163 bilister med håndholdt mobiltelefon og 136 bilister, der ikke havde spændt børnene fast.

 

13-16-årige særligt udsatte i trafikken

Som noget nyt sætter årets kampagne ”Børn på vej” også fokus på de ældre elever, da det er de 13-16-årige, der kommer mest til skade i trafikken. Ifølge ulykkesstatistikkerne kommer over fem gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller bliver dræbt i trafikken som 12-årige.

 

- Når børnene bliver ældre, færdes de i højere grad alene i trafikken. Men teenagere har så meget andet i hovedet end trafiksikkerhed, så når det går galt, er det ofte, fordi de er uopmærksomme. De tager måske nogle chancer eller glemmer at fokusere på omgivelserne, når de f.eks. kører sammen med deres venner. Derfor er det så vigtigt, at vi forældre også taler trafik og laver aftaler med vores store børn, for de har virkelig brug for det, siger Gitte Aagaard, seniorkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.

 

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har lavet en ny hjemmeside, hvor forældre til både små og store børn kan få gode råd til, hvordan de klæder deres børn på, så de ikke ender i en trafikulykke: www.sikkertrafik.dk/forældre.

 

Odense Kommune har desuden udviklet: www.trænskolevej-odense.dk.

 

Her vil du se kampagnen

Kampagnen ”Børn på vej” kører i ugerne 32–35. Det er Rådet for Sikker Trafik, kommunerne i Danmark og TrygFonden, der står bag.

 

På vejene ved landets skoler hænger kommunen plakater op med budskabet ”Børn på vej”. Plakaterne skal få bilisterne til at vise hensyn ved skolen. Samtidig har skolerne fået materialer, der skal hjælpe lærerne med at undervise i trafik.

 

I TV og på nettet vil forældre til teenagere møde en kampagnefilm, der minder forældrene om, at de skal tale trafik med deres teenagere. Forældrene kan også teste deres viden om teenagere og trafik på www.sikkertrafik.dk/teenager

 

Gode råd til forældre til teenagere:

1. Vær tydelig og konkret

Brug fakta og loven som argument. Sig fx: ”Der sker mange ulykker på grund af uopmærksomhed. Jeg vil ikke have, at du sms’er når du cykler, for så kan du komme til skade eller få en bøde”. Foreslå din teenager at stoppe op eller lade mobilen blive i lommen.

 

2. Gør din holdning klar

Når forældre har lavet klare regler, f.eks. om fart og alkohol, med deres teenagere, har de unge lettere ved at sige fra over for vennerne. Dit barn lytter til dine holdninger. Teenagere har også brug for gentagelser – især i 13-14 års alderen.

 

3. Alliér dig med andre forældre

Andre forældre synes også, at det er svært at sætte grænser over for deres børn. Tag derfor trafik op på forældremødet, og lav eventuelt fælles regler for hele klassen - f.eks. om alkohol og brug af cykelhjelm og mobiltelefoner.

 

4. Se på dine egne trafikvaner

Din opførsel i trafikken påvirker din teenager dobbelt så meget som hans/hendes venners adfærd. Vær derfor et godt eksempel i trafikken.

 

Gode råd til forældre til små skolebørn:

1. Træn skolevejen mange gange

Børn lærer ikke trafik gennem snak – de skal ud og øve sig i trafikken sammen med mor eller far. I skal derfor træne skolevejen sammen til fods eller på cykel mange gange, før de små kan selv.

 

2. Vælg den sikreste vej til skolen

Den sikreste skolevej er ikke altid den hurtigste. Brug stisystemer, hvis det er muligt. Og kryds vejen ved lyssignaler, eller brug gangbroer og -tunneller.

 

3. Se trafikken i børnehøjde

Gå ned i knæ, når du skal forklare dit barn, hvad han eller hun skal se efter. Forklar, at chaufføren ikke nødvendigvis har set jer, selvom I har set bilen. Børn har brug for længere tid til at vurdere fart og afstand.

 

4. Se på dine egne trafikvaner

Børn gør, hvad forældre gør, og ikke, hvad de siger. Hvis mor eller far ikke bruger cykelhjelm og ofte går over for rødt, kan det være svært for barnet at forstå, at der gælder andre regler for dem.