Spring til indhold
Nyhed

Odense går i sort for klimaets skyld

16-03-2016

Normalt er det meget godt at være et lys i mørket, men den 19. marts er det Earth Hour-dag, og traditionen tro slukker Odense Kommune for gadebelysningen i hele byen. 44.000 gadelygter slukker fra klokken 20.30 og en time frem til fordel for klimaet – præcis som det sker i andre byer, virksomheder og i private hjem verden over.

 

- Earth Hour er en glimrende anledning for os alle til at tænke over vores handlinger i hverdagen. Måske glemmer vi at slukke for lyset, når vi forlader et lokale, eller måske kunne lampen i hjørnet godt klare sig med lidt færre watt, siger By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V) og fortsætter:

 

- I den ene time, hvor Odense Kommune slukker for gadelyset, sparer vi det samlede årlige energiforbrug for et typisk en-families rækkehus. Hvis vi hver især kan lave en lille ændring i det daglige, kan det altså gøre en stor samlet forskel – for klimaet og pengepungen.

 

Det er WWF Verdensnaturfonden, som står bag EARTH HOUR, og her glæder generalsekretær Gitte Seeberg sig over Odense og andre kommuners opbakning til den globale klimakampagne.

 

- Earth Hour-begivenheden er vokset eksplosivt, siden idéen blev søsat i 2007. En væsentlig årsag er, at tusindvis af byer verden over har taget opfordringen til sig og slukket lyset den ene time under Earth Hour. Det er en manifestation, som også danske kommuner bakker op om. Nok så væsentligt er kommunernes medvirken også et udtryk for, at de tager klimaudfordringen alvorligt i resten af årets 8.759 timer, siger Gitte Seeberg.

 

I Odense Kommune er gadelyset styret af, hvor mørkt det er, og lyset er tændt cirka 4.000 timer om året.

 

Hidtil har Odense anvendt cirka 12 millioner kWh om året til lyset på veje, stier og pladser, men forhåbentlig kan dette blive lavere i fremtiden. Siden 2014 har byen været i gang med at renovere og forny kommunens gadebelysning – et arbejde, der vil fortsætte frem til 2021.

 

Ved at opgradere gadelygterne med mere effektive armaturer forventer Odense Kommune at kunne reducere energiforbruget til gadelys med en tredjedel.

 

Earth Hour bliver afviklet hvert år i marts af WWF, og der kan læses mere information på www.earthhour.dk