Spring til indhold
Nyhed

Nyt og bæredygtigt jobtøj er nomineret til Grøn Indkøbspris 2016

01-11-2016

Det nye jobtøj til 2200 sundhedsfaglige medarbejdere i Ældre- og Handicapforvaltningen tages i brug i dag d. 1. november. Kriterier for udvælgelse af leverandør til det nye jobtøj adskiller sig fra hidtidig praksis, og netop derfor nomineres Odense Kommune nu til Grøn Indkøbspris 2016. Som noget nyt blev der nemlig tænkt både økonomisk-, miljømæssig- og social bæredygtighed ind i udbuddet, da leverandøren af det nye jobtøj skulle findes.

 

Det var både et klart politisk og ledelsesmæssigt ønske, at bæredygtighed indgik som et særskilt tildelingskriterium med en vægtning på hele 20 %. De øvrige tildelingskriterier var de mere traditionelle; Pris (40%), kvalitet (15%) og service (25%).

 

Firstmovers på bæredygtighed i kommunal skala

Rådmand i Ældre- og Handicapforvaltningen er stolt over, at kommunen tager bæredygtighed alvorligt, og han er glad for, at man på én og samme tid kan tage sig omsorgsfuldt af de ældre og passe på den klode, som den kommende generation skal vokse op i:

 

”Det har stor betydning for miljøet, bæredygtigheden og klimaet, at vi som kommune tænker bæredygtighed ind i vores udbud. Vi er faktisk den første kommune i Danmark, der stiller et sådan krav til bæredygtighed i hele tøjets livscyklus fra bomuldsmark og fiberproduktion til efterfølgende genanvendelse. Nu er vi de glade ejere af bæredygtigt kommunalt jobtøj, som endda er billigere end det gamle jobtøj.”

 

Samtidig håber han, at det kan inspirere andre kommuner og leverandører til at have lige så stort fokus på bæredygtighed fremadrettet:

 

”Det, at vi vægtede bæredygtig så højt, tvang alle tilbudsgivere til at tænke nyt og kreativt samt se bæredygtighed i et større perspektiv. Forhåbentlig vil de tage dette med sig videre.”

 

Miljørigtige materialer, genanvendelse og kontante besparelser

Bæredygtighedskravene har resulteret i, at jobtøjet primært består af standardvarer, som ikke skal produceres særligt til kommunen. Derudover vil der være et smallere sortiment, der kan reducere spild, og så er der fravalgt miljøbelastende materialer, som eksempelvis denim, der kræver stort vand- og energiforbrug i både produktion og daglig vask.

 

Det særlige krav til genanvendes har resulterede i, at det nye jobtøj efterfølgende bliver brugt til at fremstille "Odense posen", som bl.a. vil komme ud og ligge på bibliotekerne i byen.

 

Det bæredygtige jobtøj har oven i købet resulteret i en besparelse på 1,5 mio. kr. årligt, hvilket i alt udgør 9 mio. kr. i hele kontraktperioden.

 

Grøn Indkøbspris og prisuddelingen

Vinderen af Grøn Indkøbspris 2016 afsløres d. 11. november ved den nordiske konference ”Green Growth through Public Procurement” i København. Konferencen arrangeres i samarbejde med Forum for Bæredygtige Indkøb og Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb.

 

Yderligere information om Grøn Indkøbspris og baggrund for nomineringen kan læses her: http://www.ansvarligeindkob.dk/nyheder/stem-paa-din-favorit-groen-indkoebspris-2016/