Spring til indhold
Nyhed

Haruki Murakami kommer til Danmark for at modtage Hans Christian Andersen Literature Award

15-09-2016

Haruki Murakami kommer til Danmark søndag den 30. oktober for personligt at modtage Hans Christian Andersen Literature Award på Odense Rådhus. Her vil H.K.H. Kronprinsesse Mary overrække prisen ved en ceremoni, hvor Ellen Hillingsø er værtinde. Haruki Murakami vil modtage en bronzeskulptur udført af billedhugger Stine Ring Hansen, en check på 500.000 kr. og diplomet The Beauty of the Swan. Der er et begrænset antal pladser til denne ceremoni. Billetreservationen til ceremonien på Odense Rådhus åbner mandag den 19. september kl. 10.00. Billetter kan bestilles via www.odense.dk

 

Borgmester Anker Boye ser frem til at byde Haruki Murakami velkommen på Odense Rådhus:

”Det er en stor ære for Odense at kunne tage imod en så markant forfatter som japanske Haruki Murakami. Og for mig er valget af ham som prisvinder endnu en rød tråd i det helt særlige bånd, som er opstået mellem Odense, H.C. Andersens univers og eventyrelskere i de asiatiske lande,” fortæller han.

 

Om formiddagen den 30. oktober vil Haruki Murakami også deltage i en samtale med sin danske oversætter Mette Holm og lektor ved Syddansk Universitet Søren Frank på Odense Hovedbibliotek.

 

Efterfølgende besøger Haruki Murakami H.C. Andersens barndomshjem. Traditionen tro vil vinderen af Hans Christian Andersen Literature Award få en mindeplade ved H.C. Andersens barndomshjem.

 

By- og kulturrådmand Jane Jegind ser frem til afsløringen af denne, hvilket foregår forud for prisoverrækkelsen på Odense Rådhus:

 

”Haruki Murakami er en moderne historiefortæller, der ligesom H.C. Andersen har et bredt udsyn og en unik evne til at betage og udfordre sine læsere. Derfor er han også som skabt til at indgå i kredsen af forfattere i svanehøjde med vores alle sammens H.C. Andersen,” fortæller hun.

 

Mandag den 31. oktober vil Murakami fortsætte sit besøg med en gæsteforelæsning på SDU, hvor han bliver budt velkommen af rektor Henrik Dam og interviewet af lektor Anders Engberg-Pedersen. Et mindre antal billetter vil blive udbudt gratis den 28. september, kl. 10.00 på www.sdu.dk

 

Tirsdag den 1. november optræder Murakami på Sostrup Slot & Kloster på Djursland til et arrangement for særligt inviterede. Sostrup Slot & Kloster støtter Hans Christian Andersen Literature Award.

 

En hyldest til forfattere i svanehøjde med H.C. Andersen

Formålet med Hans Christian Andersen Literature Award er at hylde forfattere i hele verden, hvis forfatterskab gennem enten genremæssige eller fortællerkunstneriske ligheder kan knyttes til H.C. Andersens navn og livsærk. De valgte skal, som det er blevet udtrykt, være ”i svanehøjde” med H.C. Andersen.

Læs mere om prisen og de tidligere vindere på www.andersen-award.com.

 

Komitéen bag Hans Christian Literature Award har valgt Haruki Murakami som næste vinder af den prestigefulde pris. Hans fortælleevne tæller mange ligheder med H.C. Andersens univers, hvor læserens forestillinger om køn, identitet, fantasi og realisme bliver udfordret. Murakamis fortællinger balancerer smukt mellem humor, livsglæde og melankoli, og de har begejstret læsere i hele verdenen.

 

Haruki Murakami er født i 1949, og slog internationalt igennem for mere end 20 år siden med Trækopfuglens Krønike (1994,1995). Han har udgivet mere end 10 romaner, flere novellesamlinger og en række essaysamlinger, der er oversat til mere end 50 sprog.

 

Fortællingerne er fulde af trekantsdramaer, detektiviske intriger, skygger fra fortiden, ungdommens kærlighed og personer, der krydser grænser mellem køn og livsformer. Alle er de skildret med en sproglig elegance, en filosofisk indsigt og en lysende klar fabuleringsevne, der minder om H. C. Andersens.

 

Optaktsforelæsninger på Syddansk Universitet

I forbindelse med Haruki Murakamis modtagelse af prisen afholder Folkeuniversitet ved Syddansk Universitet en række optaktsforelæsninger. Det foregår i Historiens Hus og billetter kan købes på www.fuodense.dk. Haruki Murakami holder også selv en gæsteforelæsning på universitetet mandag den 31. oktober, hvor der allerede nu er meldt optaget.

 

Med venlig hilsner

Have Kommunikation

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kristina Sindberg // kristina@have.dk // 24 86 01 84

Viktoria Skovhus // viktoria@have.dk // 40 76 84 92

 

Til pressen

Der vil blive sendt informationer ud ift. pressens muligheder i forbindelse med Haruki Murakamis besøg på et senere tidspunkt.

 

Om Haruki Murakami

Ifølge en populær fortalt historie forlyder det, at Haruki Murakami fik den åbenbaring, at han kunne skrive en roman, mens han sad på tribunen og så en baseballkamp mellem Yakult Swallows og Hiroshima Carp i år 1978. Samme aften gik han hjem og begyndte at skrive.

 

Han er født i Kyoto og vokset op i Kobe, hvorfra han som ung flyttede til Tokyo for at studere på universitetet i Waseda. Herefter åbnede han sammen med sin kone en jazzbar, som de havde i syv år. De første tre romaner blev skrevet, når Murakami kom hjem fra arbejdet på jazzbaren.

 

Hans fortællinger har høstet mange internationale roser og priser, og hans bøger og samlinger er oversat til mere end 50 forskellige sprog. Murakami er inspireret af forfatterne Raymond Chandler, Kurt Vonnegut og Richard Brautigan.

 

Om H.C. Andersen Literature Award

Prisen blev uddelt for første gang i år 2007 til den brasilianske forfatter Paulo Coelho. På daværende tidspunkt havde den endnu ikke sit navn, men var en særlig ærespris. Dette førte til etableringen af Hans Christian Andersen Literature Award, som for første gang i dette navn blev overrakt til J.K. Rowling i 2010. Siden da er prisen blevet uddelt hvert andet år – i 2012 til Isabel Allende og i 2014 til Sir Salman Rushdie.

 

Komitéen består af:

- Jens Olesen, Generalkonsul, København (formand)

- Anne-Marie Mai, professor i litteratur, SDU, Odense (næstformand)

- Kirsten Swift, indehaver af Sostrup Slot

- Eva Fatum, sekretær- Benny Nybo, redaktør og fotograf, Odense

 

Komitéen bag Hans Christian Literature Award samarbejder med SDU, Syddansk Universitet, hvis Advisory Board indstiller kandidater til prisen.