Spring til indhold
Nyhed

Haruki Murakami har i dag modtaget Hans Christian Andersen Literature Award 2016

30-10-2016

Den verdensberømte og anerkendte japanske forfatter Haruki Murakami var i dag i Odense for at modtage den flotte Hans Christian Literature Award 2016. Prisen blev overrakt af Kronprinsessen, og Ellen Hillingsø var værtinde ved dagens ceremoni.

 

Foruden hæderen modtog Haruki Murakami en bronzeskulptur af billedhugger Stine Ring Hansen, en check på 500.000 kr. og diplomet The Beauty of the Swan.

 

Komitémedlem og professor Anne-Marie Mai fra Syddansk Universitet sagde i sin motiveringstale, at Haruki Murakami forbinder virkelighed med eventyr: ”Murakamis evne til at forbinde hverdag og virkelighed med magi og eventyr udspringer af et sprogligt mesterskab, der atter leder tanken hen på H. C. Andersen. Der er billeder og beskrivelser af natur og landskaber hos Murakami, som rummer en særlig poesi.”

 

Ved modtagelsen af Hans Christian Andersen Literature Award fortalte Haruki Murakami blandt andet om, hvordan hans fortællinger bliver til: ”The thing is, if a novelist tries to construct a story analytically, the story’s inherent vitality will be lost. Empathy between writer and readers won’t arise. Often we see that the novels that critics rave about are ones readers don’t particularly like, but in many cases it’s because works that critics see as analytically excellent fail to win the natural empathy of readers.”

 

Begge taler er vedhæftet.

 

Hyldest til litteraturen og Odense

Odenses borgmester Anker Boye og by- og kulturrådmand Jane Jegind var begge til stede ved ceremonien og udviste stor begejstring ved overrækkelsen af prisen:

 

”Det er altid en stor begivenhed, når litteraturprisen uddeles, og sådan har det også været i år. Haruki Murakami er bare den seneste i en perlerække af internationalt anerkendte forfattere, som Odense har haft æren af at kunne byde velkommen. Jeg synes godt, vi kan være stolte over, at Odense har format til at kunne sætte rammerne om en stor prisuddeling som Hans Christian Andersen Literature Award,” sagde borgmester Anker Boye.

 

Det har været en fantastisk dag – både for litteraturelskere, men også for odenseanerne generelt. Igen har Odense i forbindelse med uddelingen af Hans Christian Andersen Literature Award fået besøg af en markant forfatter. Sådan noget er med til at sætte Odense på verdenskortet som en by, hvor kunst og kultur prioriteres højt,” fortalte by- og kulturrådmand Jane Jegind.

 

Efter sit besøg i Odense rejser Haruki Murakami videre til Sostrup Slot på Djursland, som er hovedsponsor for prisen, hvor han på tirsdag skal møde nogle af sine mange danske læsere. Sostrup Slot er et konference- og kulturcenter, og slottets Pyramidesal, med plads til hele 300 mennesker, er hurtigt blevet besat.

 

En hyldest til forfattere i svanehøjde med H.C. Andersen.

Formålet med Hans Christian Andersen Literature Award er at hylde forfattere i hele verden, hvis forfatterskab gennem enten genremæssige eller fortællerkunstneriske ligheder kan knyttes til H.C. Andersens navn og livsærk. De valgte skal, som det er blevet udtrykt, være ”i svanehøjde” med H.C. Andersen. Læs mere om prisen og de tidligere vindere på www.andersen-award.com.

 

Komitéen bag Hans Christian Literature Award har valgt Haruki Murakami som vinder af den prestigefyldte pris. Hans fortælleevne tæller mange ligheder med H.C. Andersens univers, hvor læserens forestillinger om køn, identitet, fantasi og realisme bliver udfordret. Murakamis fortællinger balancerer smukt mellem humor, livsglæde og melankoli, og de har begejstret læsere i hele verdenen.

 

Haruki Murakami er født i 1949 og slog internationalt igennem for mere end 20 år siden med Trækopfuglens Krønike (1994,1995). Han har udgivet mere end 10 romaner, flere novellesamlinger og en række essaysamlinger, der er oversat til mere end 50 sprog.

 

Fortællingerne er fulde af trekantsdramaer, detektiviske intriger, skygger fra fortiden, ungdommens kærlighed og personer, der krydser grænser mellem køn og livsformer. Alle er de skildret med en sproglig elegance, en filosofisk indsigt og en lysende klar fabuleringsevne, der minder om H. C. Andersens.

 

Om H.C. Andersen Literature Award

Prisen blev uddelt for første gang i år 2007 til den brasilianske forfatter Paulo Coelho. På daværende tidspunkt havde den endnu ikke sit navn, men var en særlig ærespris. Dette førte til etableringen af Hans Christian Andersen Literature Award, som for første gang i dette navn blev overrakt til J.K. Rowling i 2010. Siden da er prisen blevet uddelt hvert andet år – i 2012 til Isabel Allende og i 2014 til Sir Salman Rushdie.

Komitéen består af:

 

- Jens Olesen, Generalkonsul, København (formand)

- Anne-Marie Mai, professor i litteratur, SDU, Odense (næstformand)

- Kirsten Swift, indehaver af Sostrup Slot

- Eva Fatum, sekretær

- Benny Nybo, redaktør og fotograf, Odense

 

Komitéen bag Hans Christian Literature Award samarbejder med SDU, Syddansk Universitet, hvis Advisory Board indstiller kandidater til prisen.