Spring til indhold
Nyhed

Forvaltning og universitet går sammen om Smart City

28-10-2016

Så blev ODEx – Open Data Experimentarium – sat i gang ved torsdagens kick off-arrangement i Cortex Park. I de kommende tre år skal Syddansk Universitet via ODEx stå bag forskning, uddannelse og udvikling inden for Open Data på tværs af fakulteter og fagområder og i samarbejde med eksterne partnere.

 

Med et budget på 20 millioner kroner er der tale om en betydelig satsning i mulighederne for nye, forbedrede produkter og services, mere effektiv drift og jobskabelse gennem brugen af åbne data. I samarbejde med By- og Kulturforvaltningen og GeoFyn har ODEx allerede planlagt tre forskellige projekter, som skal sættes i gang i løbet af 2016 og 2017.

 

Der bliver blandt andet et markant fokus på de mange muligheder for Smart City-løsninger, som gemmer sig i de åbne data, hvilket glæder by- og kulturrådmanden.

 

- Smart City giver løfter om en bedre by for os alle, og vi har allerede mange af byggeklodserne til vores rådighed. Vi skal blot forstå dem og bruge dem rigtigt. Det skal vi gøre i fællesskab, og derfor er jeg utrolig glad for, at vi har fået skabt et strategisk samarbejde, som kan føre til helt konkrete resultater. Det bliver spændende at følge ODEx i de kommende tre år, siger Jane Jegind (V).

 

Første projekt i ODEx hedder Smart Mobility, hvor der bliver sat fokus på borgernes færden i bymiljøet. Gennem indsamling af trafik- og bevægelsesdata og visualiseringer skal projektet understøtte kommunens fremtidige trafikplanlægning, så borgerne kommer lettere rundt i byen.

 

ODEx vil også kigge nærmere på Human Behaviour – borgernes brug af bygninger og offentlige miljøer. Det skal føre til en mere fleksibel brug af bygninger og udvikling af byens rum, mens projektet Digital Village skal fremme borgerinddragelsen i lokalområdet og gøre byplanlægning mere synlig og tilgængelig.

 

Det er tanken med ODEx, at der skal leveres resultater både på kort og lang sigt. I første omgang skal projekterne skabe brugbare data og løsninger, som kan anvendes direkte i byen og hos virksomhederne, og på lidt længere sigt vil ODEx også levere uddannede kandidater med efterspurgte kompetencer.

 

Endelig ønsker SDU at opbygge et stærkt fagligt miljø på området, som kan styrke universitets position, og dekan Martin Zachariasen ser betydelige fremtidsmuligheder for Open Data.

 

- Med ODEx vil SDU indgå i et samarbejde med bl.a. By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune inden for et område, som er af væsentlig betydning for kommunen og samfundet som helhed. Der er meget stor efterspørgsel efter kandidater med kompetencer inden for håndtering af data. Studerende fra alle fem fakulteter på SDU vil kunne gennemføre projekter i ODEx-regi, og vil på denne måde opnå værdifulde og relevante kompetencer i deres uddannelsesforløb, siger dekan Martin Zachariasen, formand for styregruppen for ODEx.