Spring til indhold
Nyhed

Elsesminde Odense er nu Fairtrade Uddannelse

09-06-2016

Vibeke Nørby Mouridsen, forstander ved Elsesminde Odense Produktions-Højskole, glædede sig over elevernes aktive deltagelse i debatten:

- Jonas Giersing fik formidlet konkret viden om, hvad Fairtrade er og herunder hvordan mekanismen bag mærkningsordningen Fairtrade fungerer. Derudover fik eleverne svar på de spørgsmål, de havde arbejdet med op til arrangementet, så der var en god debat mellem eleverne og Jonas. Vi er rigtig glade for at have modtaget diplomet og ser frem til fortsat at have fokus på Fairtrade, her på Elsesminde, siger Vibeke Nørby Mouridsen.

 

Jonas Giersing, direktør for Fairtrade Mærket, var glad for at kåre endnu en odenseansk uddannelsesinstitution som Fairtrade Uddannelse:

- Det var fantastisk at kunne udnævne Elsesminde Odense Produktions-Højskole til Fairtrade Uddannelse, foran elever, forstander og læringsvejledere på skolen. Jeg glæder mig til at følge Elsesmindes bidrag til kampen for en mere retfærdig verden, og så er det jo dejligt at mærke det store engagement, der er i etisk handel i Odense, der nu har hele to Fairtrade Uddannelser, siger Jonas Giersing, som i efteråret 2015 kårede Tietgen Handelsgymnasium til Fairtrade Uddannelse.

 

Til spørgsmålsrunden var et af spørgsmålene fra eleverne, hvordan Fairtrade-systemet sikrer, at der ikke er børnearbejde i Fairtrade-kooperativerne. Til det svarede Jonas Giersing at Fairtrade Organisationen ikke kan garantere 100%, at børnearbejde ikke finder sted, men at det er et område, der er rigtig meget fokus på. Bl.a. er der inden for Fairtrade-systemet nogle standarder, der bygger på internationale konventioner om arbejdstagerrettigheder, herunder IMO konventionen, som er de internationale FN-regler for børnearbejde. Fairtrade organisationen arbejder målrettet med at støtte kooperativerne i at forstå reglerne og kontrollere at børnearbejde ikke finder sted.

 

 

Tekst til vedhæftede foto:

 

 1. Ved arrangementet blev Elsesminde Odense udnævnt til Fairtrade Uddannelse. Jonas Giersing, direktør for Fairtrade Mærket overrækker Vibeke Nørby Mouridsen, forstander for Elsesminde Odense, Fairtrade Uddannelse-diplomet.

 

Faktaboks: Om Fairtrade By Odense

 • Fairtrade By Odense er et samarbejde mellem det odenseanske erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, foreninger, kommune og enkeltpersoner, som skal fremme etisk handel i Odense.
 • Fairtrade By er en international kampagne for byer, der beskæftiger sig med etisk handel. På verdensplan er der over 1.500 Fairtrade Byer.
 • Partnerkredsen bag Fairtrade By Odense dækker over et bredt udsnit af odenseanske aktører, som drikker Fairtrade-kaffe på arbejdspladsen eller serverer Fairtrade-kaffe for deres kunder. Læs mere på www.odense.dk/FairtradeByOdense
 • Fairtrade By Odense på Facebook: http://www.facebook.com/FairtradeByOdense. På Instagram: @FairtradeByOdense.

 

Faktaboks: Om Fairtrade Uddannelse & Elsesminde Odense

 • Som Fairtrade Højskole skal man leve op til følgende kriterier:
  • På skolen drikkes og serveres Fairtrade te og kaffe.
  • Andre Fairtrade-mærkede varer anvendes så vidt det er muligt i skolens køkken.
  • Fairtrade og global handelspolitik implementeres som en del af undervisningen.
  • Ønsket om at være en Fairtrade Højskole eller Efterskole skal bakkes op af ledelsen, og der skal udpeges en fast kontaktperson. Der er ikke noget krav om en styregruppe eller elevstyring, da eleverne typisk kun går på skolen et år.
 • Elsesminde Odense Produktions-Højskole begyndte at implementere Fairtrade i køkkenet og i undervisningen i 2010.
 • Der serveres både Fairtrade-kaffe og -te på hele skolen og i kantinen indgår certificerede ris, sukker og kakao i varesortimentet.
 • Elsesminde Odense er 1 af 4 høj- og efterskoler, der er Fairtrade Uddannelse.
 • Elsesminde Odense Produktions-Højskole har været med i Fairtrade By Odense siden 2014.