Spring til indhold
Nyhed

Stjernearkitekter konkurrerer om at tegne et eventuelt kommende H.C. Andersens Eventyrhus

04-09-2015

De fem firmaer er:

  • BIG Arkitekter med Moe Ingeniører og SLA Landskab
  • Kengo Kuma Architects med Cornelius+Vöge Arkitekter, Eduard Troelsgård Ingeniører og MASU Landskab
  • Entasis Arkitekter med Charlotte Skibsted landskab, Henrik Larsen Ingeniører og Anders Christensen Ingeniører
  • Barozzi Veiga Architects sammen med GWITT Arkitekt og Rambøll Ingeniører
  • Snøhetta Arkitekter med Holscher Norberg Arkitekter og COWI Ingeniører

Det høje niveau blandt de udvalgte deltagere, hvor flere af firmaerne nærmest har stjernestatus i arkitektverdenen, glæder Odenses borgmester Anker Boye (A), der håber at få et spektakulært og unikt vinderforslag, som efterfølgende kan finde finansiering blandt fonde.

 

-Det er af meget stor værdi for Odense, at vi nu er kommet et skridt nærmere et H.C. Andersens Eventyrhus på en helt central plads i byen. Eventyrhuset vil opfylde et stort ønske fra turister og indbyggere i Odense om et sted, hvor H.C. Andersens univers kan opleves på en helt ny og fantastisk måde. H.C. Andersens Eventyrhus vil med sin placering også blive en central del af den transformation som Odense er midt i og binde Odenses fortid og fremtid sammen.

 

De fem firmaer har et projektområde på ca. 9.000 m2 i centrum af Odense at gøre godt med, når de konkurrerer om at omdanne det nuværende H.C. Andersens Hus og Børnekulturhuset Fyrtøjet til en ny samlet attraktion med udgangspunkt i forfatterens eventyrunivers og med en tilhørende magisk have.

Projektet strækker sig fra det nuværende H.C. Andersens Hus, Børnekulturhuset Fyrtøjet og Lotzes Have ud over Thomas B. Thriges Gade, og indgår derved også som en væsentlig del af den store forandring af Odense centrum. Selve bygningen får et samlet areal på op mod 6.000 m2, hvoraf en stor del forventes etableret under jorden.

 

Arkitektkonkurrencen er endnu et skridt i retning af realisering af H. C. Andersens Eventyrhus, men det er vigtigt for By- og kulturrådmand Jane Jegind (V) at slå fast, at finansieringen af byggeriet ikke er på plads.

 

-Der er ingen tvivl om, at et eventuelt kommende H.C. Andersens Eventyrhus vil være en stor gevinst for byens borgere og erhvervsdrivende samt gøre Odense endnu mere attraktiv for turister. Vi har hidtil fokuseret meget på at formidle personen H.C. Andersen. Nu rettes fokus i højere grad mod hans fantastiske eventyr og de figurer, der optræder her. Det er en rigtig god ide, som jeg efterfølgende håber, at vi kan få eksterne fonde til at støtte massivt op omkring.

 

Grundigt forarbejde omkring indholdet af H. C. Andersens Eventyrhus

Forud for arkitektkonkurrencen har Odense Kommune været igennem et længere forløb for at sikre det helt rigtige projekt. I 2014 afsluttedes en idékonkurrence, der skulle danne inspiration til det videre forløb. Her gav 475 deltagere fra 57 lande hver deres bud på, hvordan H.C. Andersens Eventyrhus kunne se ud.

 

Henover foråret og sommeren 2015 er der arbejdet intenst med at kvalificere indholdet i et nyt Eventyrhus med henblik på at skabe et samlet formidlingskoncept, der tager udgangspunkt H.C. Andersens univers. Arbejdet har resulteret i et formidlingskoncept fra engelske EVENT Communications, der blandt andet har lavet udstillingerne i Riverside Museum i Glasgow, som i 2013 vandt den prestigefyldte European Museum of the Year Award.

 

Arkitektkonkurrencen, som nu er igangsat, har således idékonkurrencens inspiration som bagtæppe og EVENT Communications formidlingskoncept som ramme. Men det er nu, projektet får form. Det er nu, visionen om H.C. Andersens Eventyrhus bliver konkret.

 

Konkurrencen forventes afsluttet i april 2016.