Spring til indhold
Nyhed

Odenses børnehavebørn leger sig cykelsikre

24-09-2015

Netop nu er der mange børnehavebørn i Odense, der skal have cyklen og hjelmen med i børnehave. De skal nemlig på kursus sammen med deres pædagoger, når en cykel-underviser kommer på besøg i børnehuset for at undervise dem i forskellige cykellege.

 

Cykelsikkerhed og sved på panden

 

I cykelleg bruges cyklen som en rekvisit til børnelege som stopdans, kongens efterfølger, poste breve og fange sæbebobler. Cykelleg giver derfor børnene både sikkerhed i pedalerne og sved på panden.

 

- Leg er en af de bedste veje til læring, så jeg synes, det er en fantastisk idé og samtidig en god måde at inspirere det pædagogiske personale til nye aktiviteter, hvor børnene bruger sig selv og deres kroppe, siger Børn- og Ungerådmand Susanne Crawley Larsen (B) og fortsætter:

 

- Cykling er godt for både den mentale og fysiske sundhed. Derfor er det også en gave, hvis børnene, allerede fra de er helt små, bliver glade for at cykle.

 

 

Cyklen skal være et attraktivt valg

 

By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V) lægger vægt på, at cykellegs-kurserne gerne skulle få flere børn til at vælge cyklen.

 

- Ud over at give børnene en sjov oplevelse og pædagogerne nogle nye redskaber i deres dagligdag, så er håbet selvfølgelig, at flere børn lærer at cykle og på sigt også lærer at cykle på vejene. Vi vil gerne gøre cyklen til et attraktivt alternativ til andre transportformer, og her er cykelleg-kursene et tiltag blandt mange, siger Jane Jegind.

 

- Når de helt små børn bruger cyklen som del af deres leg, kaster det utrolig mange sidegevinster af sig. Ud over at være et effektivt redskab for pædagogerne, så er det en oplagt måde at gøre børn cykelsikre i trygge rammer. Det er en af de erfaringer, vi har gjort med cykelleg, blandt andet via vores børnehavekampagne Vi kan cykle! og hjemmesiden cykelleg.dk, hvor voksne kan få hjælp til at gå i gang med cykelleg med børn. Cykelleg fremmer simpelthen alle vigtige parametre, når flere børn skal op på cyklen, så det er meget glædeligt, at Odense Kommune nu tager helt ud i børnehaverne og får de små i gang, lyder det fra direktør Klaus Bondam, Cyklistforbundet.

 

 

September rimer på cykel

 

September er den helt store cykelmåned for børnene i Odense. Ud over cykelkurserne har 850 børnehavebørn medvirket i cykelkampagnen ’Rap i trafikken’, 5. klasserne har deltaget i den årlige cykeldag, ligesom mange elever har taget cyklen i skole i forbindelse med kampagnen ’Alle børn cykler’. Og så er der altså også mange børn, der bliver cykelsikre med et kursus i eget børnehus.

 

 

Odense er ”Årets Cykelkommune”

 

En grønnere og mere cykelvenlig bymidte, en stibro til cyklister og fodfolk ved havnen – og et væld af andre cykelprojekter, som har fået både store og små i sadlerne. Det er nogle af årsagerne til, at Cyklistforbundet i år har kåret Odense til ”Årets Cykelkommune”.

 

Odense Kommune har siden årtusindskiftet ligget i front som Cyklisternes By, men i de sidste par år har cykelområdet fået et ekstra nøk. Et par større prestigeprojekter og et væld af mindre cykelindsatser rettet mod en lang række forskellige målgrupper, som f.eks. det aktuelle cykel-leg tiltag i byens børnehuse, har givet endnu mere liv til målsætningerne på cykelområdet

 

 

Kurserne foregår om formiddagen og varer ca. tre timer:

  1. 15 minutter til at sætte pædagogerne ind i tankegangen bag kurset
  2. To timer til at gennemføre lege (tiden er afhængig af antallet af børn), hvor pædagogerne gradvist overtager mere og mere styring.
  3. 30 minutter til at reflektere over kurset og uddeling af materialer