Spring til indhold
Nyhed

Odense får tjek på vejret

17-11-2015

Over en halv million danskere lever med en lungesygdom som fx astma, KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) eller en anden lungesygdom. Alt for mange ved det ikke selv. Åndenød, hoste og følelsen af ikke at ”have luft nok”, er nogle af de symptomer, man skal være opmærksom på.

 

- Lungesygdomme bør konsekvent opdages og sættes i behandling langt tidligere end det sker i dag. Ca. 430.000 danskere har den kroniske lungesygdom KOL. Men det er kun ca. halvdelen, der ved, at de har sygdommen. Det vil sige, at der er 200.000 danskere, der lige nu går rundt uden, at de ved, at deres lunger er syge. Det er afgørende, at vi finder alle dem med syge lunger og hjælper dem i behandling, siger Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen.

 

Jo før en lungesygdom opdages og behandles, jo bedre liv kan man leve med sygdommen. På Lungedagen kan danskerne bl.a. få en lungefunktionsmåling, som afslører lungesygdomme som fx KOL og astma.

 

Gratis lungetjek til danskerne

På Lungedagen onsdag 18. november 2015 kan alle danskere få tjek på både vejr og lunger, når Lungeforeningen sammen med apoteker, kommuner, hospitaler, praktiserende læger og flere hundrede frivillige over hele landet afholder arrangementer med bl.a. gratis lungetjek. Mange steder tilbyder en lungefunktionsmåling, mens andre inviterer til en snak om fx træning, mad, medicin, rygestop og information om livet med en lungesygdom. Alle arrangementer findes på Lungeforeningens hjemmeside www.lunge.dk/lungedag

 

Test dig selv

Hvis du har et eller flere af disse symptomer, skal du få lavet en lungefunktionsmåling:

 

• Åndenød ved lettere fysisk anstrengelse

• Hoste med eller uden slim

• Gentagne luftvejsinfektioner som akut bronkitis eller lungebetændelse

• Pibende eller hvæsende vejrtrækning

• Langvarige forkølelser, som sætter sig i brystet

 

Fakta om lungesygdomme

• 325.000 voksne har astma

• Over halvdelen af voksne med astma ved ikke, at deres lungesymptomer skyldes astma.

• Antallet af voksne med astma er tredoblet i de seneste 30 år. Hvis astma opdages i tide, kan korrekt behandling fjerne over 90 pct. af symptomerne.

• 430.000 har KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom) – halvdelen af dem ved ikke, at de er syge.

• Hver dag dør 16 danskere af KOL. Der er nu flere kvinder end mænd, som dør af KOL.

• Danmark har den højeste dødelighed af KOL i EU.

 

Fakta om lungefunktinosmåling

Med en enkel lungefunktionsmåling kan man finde de fleste tidlige tegn på syge lunger. Det foregår ved, at du puster i et apparat, som måler din lungefunktion. Det registrerer hvor meget og hvor hurtigt, du kan puste luft ud af dine lunger. Målingen fortæller, om din lungefunktion er normal eller nedsat.

 

Kilde: Lungeforeningen – www.lunge.dk