Spring til indhold
Nyhed

Danskernes mentale sundhed halter

16-10-2015

Kan man godt være syg men mental sund? Og hvilke faktorer skaber sunde, raske og robuste mennesker? Disse spørgsmål og mange flere vil blive stillet og diskuteret til PIO Psyk Infos konference i Odense, hvor vi ser på begrebet mental sundhed fra bl.a. en læges, en forfatters, en hjerneforskers, en tidligere ministers og en borgers perspektiv.

 

Musik gør hjernen glad

Hjerneforsker og jazzmusiker Peter Vuust fra Aarhus universitet / Aarhus Universitetshospital vil fortælle om, hvordan musik påvirker hjernen, og hvordan musikere derfor kan røre ved lytternes følelser og mentale sundhed. Peter Vuust har netop modtaget 52 mio. kroner fra til et helt nyt grundforskningscenter for ”Music In the Brain”. Målet med hans forskning er bl.a. at øge både forståelsen af musikken og hjernens funktioner, som kan bruges til mulige behandlinger af sygdomme.

 

I forbindelse med Peter Vuusts oplæg vil fangekoret fra Vridsløse statsfængsel komme og opføre to numre. De indsatte i fængslet bruger musikken til afspænding og restitution, hvilket er særligt vigtigt bag tremmer, hvor bløde værdier er en sjældenhed.

 

Personlig og politisk vinkel

Den tidligere minister Manu Saren deltager også i konferencen for at fortælle sin egen personlige beretning om sin stressrelaterede depression tilbage i 2000. Han vil komme med bud på, hvordan man kan værne om den mentale robusthed, selvom man har mange bolde i luften. Derudover vil han også komme ind på, hvordan han politisk har forsøgt at sætte den mentale sundhed på dagsordenen.

 

Hvorfor en konference?

Else Kirk, der er leder af PIO, forklare baggrunden for konferencen således:

 

”Vi danskere er måske nok tilfredse med vores levevilkår og derfor et lykkeligt folkefærd, men vi er bestemt udfordret af de krav, livet anno 2015 stiller til os. Flere og flere lider af søvnproblemer, depression mm. Det skal vi tage alvorligt, og netop derfor sætter vi ind med denne konference, der har fokus på mental sundhed. Vi har døbt konferencen ”Robusthed hele livet”, fordi vi gerne vil fremhæve det forebyggende aspekt inden for mental sundhed.”

 

Praktisk information

Konferencen er en del WHINN - Week of Health & INNovation, og er tiltænkt politikere, forskere, meningsdannere, eksperter, ledere, fagpersoner m.fl. Men alle, som måtte have interesse for emnet, har kunnet tilmelde sig dagen.

 

Borgmester Anker Boye byder velkommen.

Peter Vuust og Manu Saren, som er omtalt ovenfor, stiller gerne op til interview med pressen i løbet af dagen. Se vedlagte program for tidspunkt på de forskellige oplægsholdere.