Spring til indhold
Nyhed

21 odenseanske børnehuse cykler om kap

31-08-2015

For hver dag børnene cykler under kampagnen ”Rap i trafikken” får de et lod i et cykellotteri om forskellige præmier, og børnehusene får også besøg af Cykel-anden Anton – Cyklisternes Bys maskot.

 

- Ud over at give børnene nogle gode oplevelser under kampagnen, så er håbet selvfølgelig også, at flere børn og forældre vil hoppe på cyklerne og opleve det som et attraktivt alternativ til bilen, siger Jane Jegind (V), by- og kulturrådmand i Odense Kommune.

 

Det skal selvfølgelig foregå sammen med en voksen, men om det foregår på løbecykel, den trehjulede eller på ladcykel er ifølge by- og kulturrådmanden underordnet:

 

- Det vigtigste er at være med, og at få taget hul på de gode vaner. Vi kan se, at jo før børnene kommer ud i trafikken, jo hurtigere bliver de vant til at navigere og færdes i den.

Dette synspunkt bakkes op af Susanne Crawley Larsen (R), børn- og ungerådmand:

 

- Jeg er rigtig glad for, at så mange børnehavebørn og deres forældre deltager i kampagnen. At cykle til og fra arbejde, børnehave eller skole giver masser af energi både på starten og afslutningen af dagen – og det er godt for både den mentale og fysiske sundhed. Det er en gave, hvis børnene, allerede fra de er helt små, bliver glade for at cykle, siger Susanne Crawley Larsen og fortsætter:

 

- Det betyder færre biler på gaderne, og det giver både mere sikre veje, mindre støj og renere luft.

 

 

Forældre får indflydelse på forbedringer

Som et led i kampagnen, bliver forældrene taget med på råd for at få på fokus på trygge veje til børnehave. I mange år har der været fokus på sikre skoleveje, men der er et stigende ønske fra børnehusene om, at der også skal være nogle sikre ruter for de mindste. Derfor opfordres forældre og pædagoger til at give deres mening til kende omkring deres vej til børnehusene, hvis de oplever steder, som er utrygge.

 

- Vi kan se på vejene ud fra en faglig vurdering, men det er forældre og pædagoger, der færdes der til hverdag, og kan opleve problematikkerne på nært hold. Derfor vil vi rigtig gerne høre deres mening, så vi kan lave nogle sikre ruter til børnehaverne, siger Marie Bang, mobilitetskonsulent i Odense Kommune.

 

Blandt de indkomne forslag vil en række af dem blive udvalgt og forbedret – der kan f.eks. være tale om ekstra bump, en midterhelle, tydeligere afmærkninger med mere.

 

 

Børnehus laver egne cykel-aktiviteter

Børnehuset Bellinge, der er blandt deltagerne, har valgt at sætte ekstra fokus på cykling i de to uger kampagnen varer – blandt andet med forskellige cykelværksteder.

 

- Vi synes, det er oplagt at gøre brug af kampagnens tema, og sætte ekstra fokus på cykling. Det kan måske også være med til at lokke flere ud på cyklen, siger Signe Kure, daglig leder i Børnehuset Bellinge.

 

- Vi arbejder i forvejen med at øge børnenes trafiksikkerhed, når vi er på gåture. Vi kan tydelig mærke når børnene er vant til at færdes på cykel eller som gående med deres forældre i trafikken, fortæller Lotte Nielsen, der er pædagog i Børnehuset Bellinge.

 

Kampagnen er en del af Odense Kommunes Mobilitetsplan.