Spring til indhold
Nyhed

Ukraine: Sådan gør Odense Kommune for at vise sympati

04-03-2022

Rusland har invaderet Ukraine, og i Odense Kommune ønsker vi at udvise vores dybeste sympati for Ukraine. Derfor har vi iværksat en række tiltag, som du kan følge her.

Støttearrangement fredag den 4. marts 2022

En lang række organisationer og private personer i Odense afvikler i fællesskab byens støttearrangement i sympati med Ukraine. Odense står sammen med Ukraine er på forskellig vis understøttet af Odense Kommune og finder sted fredag den 4. marts 2022 kl. 16.00 på Flakhaven i Odense.

På programmet er der blandt andet taler af Borgmester Peter Rahbæk Juel, Alla Navrotska (herboende ukrainer), Transportminister Trine Bramsen og Folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt. Der vil i øvrigt være musikalske indslag og ét minuts stilhed til ære for ofrene i Ukraine. Vi opfordrer alle, der har mulighed for det, til at deltage i arrangementet i morgen.

Flagning med det ukrainske flag

Odense Kommune flager med det ukrainske flag på både Odense Rådhus og Odense Slot. Den 3. marts blev flaget hejst under en seance på Flakhaven med deltagelse af Alla Navrotska (herboende ukrainer) og Økonomivalget

Det ukrainske flag vil i første omgang hænge sammen med det danske flag frem til den 16. marts – dog med den undtagelse, at det fredag den 4. marts først vil blive hejst i forbindelse med støttearrangementet som en afslutning på arrangementet. Fremover vil begge flag hver morgen blive hejst frem til den 16. marts.

Ukrainske farver på facaden af Odense Rådhus og Slottet

Alle vinduer på facaden af både Odense Rådhus og Odense Slot vil blive oplyst i de ukrainske farver. Lyset vil være tændt fra solnedgang til solopgang hver dag den kommende periode.

Gennemsyn af kommunens eventuelle russiske eller pro-russiske engagementer

Der er skabt et overblik over Odense Kommunes indkøb og investeringer med relation til Rusland. Det kan i den forbindelse oplyses, at kommunen anvender fire kapitalforvaltere til pleje af overskudslikviditet. Odense Kommune ejer ikke værdipapirer eller aktier udstedt af den russiske stat eller virksomheder, der er noteret i Rusland. Der er desuden ikke gennemført russiske indkøb i perioden 1. januar 2020 til 3. marts i år, hvor kortlægningen blev foretaget.

Kulturelle arrangementer

Der er foreløbigt kun identificereret to arrangementer med russisk islæt. Odense Kommune er i god dialog med begge arrangørerne – som begge er enige i, at de russiske elementer skal udgå.

Organisering af indsatser og indkvartering af ukrainske flygtninge

Odense Kommune har etableret et tværgående forum, håndterer de opgaver, der opstår, når ukrainske flygtninge kommer til Odense.

Odense Kommune er løbende i kontakt med KL, Udlændingestyrelsen m.fl. og følger herved tæt de nationale udmeldinger og eventuelle lovgivningsmæssige ændringer, der kan danne grundlag for eksempelvis indkvartering af ukrainske flygtninge. Der arbejdes i Odense Kommune aktuelt og intenst med afdækning af indkvarteringsmuligheder.

Der er i igangsat en afdækning af muligheder for, at vi som kommune kan understøtte eller facilitere en mobilisering af herboende ukrainere med henblik på af etablere en forening eller lignende, der kan bidrage til modtagelse af flygtninge.

Se mere om indsatserne her: www.odense.dk/ukraine.

Borgmesterforvaltningen