Spring til indhold
Nyhed

Overgade og Vestergade endelig forenet

06-07-2021

Odenses bymidte, der i mange år har været kløvet midt over af Thomas B. Thriges Gade, er nu atter forenet. Det blev mandag d. 6. juli fejret med taler, stand up-komiker og koncerter.Nogen har ventet i over 60 år. Andre har ventet siden den officielle beslutning i 2008 om, at den trafikerede Thomas B. Thriges Gade skulle lukkes.

- Det er en by, der vågner op efter et årtis anstrengelse for at forandre sig. Det var en motorgade, der med 30.000 biler i døgnet pløjede sig gennem byens smukke middelalderkerne. Sommeren 2021 bliver året, hvor byen åbner sig. Lige om lidt har vi en letbane om hjørnet, en supercykelsti, et H. C. Andersen-museum og en plads, hvor alle samles. Jeg synes, det er fantastisk, lød det fra borgmester Peter Rahbæk Juel til åbningen. 

Selve genforeningen af Vestergade og Overgade og dermed bymidtens vestlige og østlige del blev markeret med en sløjfe, bundet af borgmesteren og Real Danias direktør, Jesper Nygaard. 

Herefter kunne de fremmødte lade sig underholde af komikeren Simon Væver og hyggemusik med Lise Haavik & Jon Kjærra. Senere på dagen gav Andreas Odbjerg koncert.

Anlægsarbejde frem til jul i andre områder af bymidten

Pladsen mellem de to gader mangler som det sidste kun at blive fuget.

Derudover er der endnu to store områder i bymidten, som mangler at blive færdiggjort – nemlig Albani Torv, ud for Albani Kirke og Torvegade samt et område ved Skulkenborg. Anlægsarbejdet forventes at være afsluttet inden udgangen af året.

 

Fakta om Fra Gade til By

Fra 2013 til 2021 omdannes den fire-sporede Thomas B. Thriges Gade til et bilfrit byrum med boliger og letbane midt i Odense.  
Det er det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.
 
Projektet er et partnerskab mellem Odense Kommune og foreningen Realdania. 
 
I hele projektet bygges ca. 53.000 etage m2 med ca. 300 boliger og 500 arbejdspladser.
 
Projektet koster 972 mio. kr., hvoraf Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 mio.kr. Det resterende beløb på 462 mio. kr. finansieres ved salg af byggeretter og p-anlæg.
 
I oktober 2016 åbnede Fra Gade til By den nordlige del af p-kælderen Odense P med plads til ca. 500 biler. I 2019 åbnede den sydlige del af p-kælderen.
 
Hele anlægget er ca. 40.000 m2 stort og har en samlet kapacitet på lige knap 1000 p-pladser.
Der er desuden cykelparkering, motorcykelparkering og ladestandere til el-biler i
p-kælderen.
 
Over jorden anlægger Fra Gade til By flere nye torve og pladser, en lille bypark og en cykelsti. De gamle forbindelser mellem Odenses østlige og vestlige bymidte genopstår, så Odense igen har én samlet bymidte.
 
 

Borgmesterforvaltningen