Spring til indhold
Nyhed

Det nye H.C. Andersens Hus i Odense bliver en realitet

31-10-2016

I dag præsenterede Odense Kommune finansieringsplanen for det nye H.C. Andersens Hus designet af det japanske arkitektfirma Kengo Kuma & Associates. Kengo Kuma var selv til stede ved præsentationen sammen med repræsentanter for Event Communications, der står for indholdsdesignet i museet.
A.P. Møller Fonden er den største bidragsyder til realiseringen af det nye hus, og donerer 225 millioner kroner til det prestigefyldte byggeri, men Augustinus Fonden donerer 20 millioner kr.

Den verdensberømte og prisvindende japanske arkitekt Kengo Kuma besøgte i dag Odense sammen med Yuki Ikeguchi, der er partner i Kengo Kuma & Associates. I fællesskab med repræsentanter fra Event Communications præsenterede de det nye, eventyrlige H.C. Andersens Hus. Det skete i forbindelse med offentliggørelse af museets finansieringspartnere. 

Finansieringen af det nye museum til 305 millioner kroner er nu fundet. A.P. Møller Fonden er den helt store bidragsyder med en donation på 225 millioner kroner. Desuden bidrager Augustinus Fonden med 20 millioner og Odense Kommune med 60 millioner kroner. 

Odenses borgmester Anker Boye er glad for, at det nye H.C. Andersens Hus bliver en realitet:

”Da jeg præsenterede projektet den 2. april, afsluttede jeg med at sige, at nu satte vi alle sejl til for at finde finansieringen og gøre drømmen til virkelighed. I dag er det utrolig glædeligt, at jeg med sikkerhed kan sige, at det nye H.C. Andersens Hus bliver realiseret.  Vi skylder en stor tak til A.P Møller Fonden og Augustinus Fonden for at ville være en del af det her projekt. Det nye H.C Andersens Hus bliver en fantastisk attraktion lige midt i Odense, der kommer til at smelte sammen med den nye bydel, der lige nu bygges på den gamle Thomas B. Thriges Gade.”

Også Odenses by- og kulturrådmand, Jane Jegind, der er bestyrelsesformand for Odenses Bys Museer, udtrykker glæde ved det nye H.C. Andersens Hus:

”A.P. Møller Fondens store donation giver en unik mulighed for at skabe Andersens eventyrlige univers, så det henvender sig både til børn og voksne samt fynboer og turister. Jeg er sikker på, at det nye H.C. Andersens Hus vil gøre ham endnu mere nærværende og levende for byens børn og unge, samtidig med at jeg også har en forventning om, at den nye attraktion vil øge kulturturismen i byen.”

Byggeriet af det nye H.C. Andersen Hus i Odense forventes at starte primo 2017 og stå færdigt i 2020. 

Fra idékonkurrence til virkelighed

Det nye H.C Andersens Hus startede med en idékonkurrence for to år siden, der tiltrak stor international opmærksomhed.

Inden Kengo Kuma & Associates vandt den store arkitektkonkurrence, havde det prisbelønnede, britiske Event Communications allerede vundet indholdskonkurrencen. De skal således stå for udviklingen af udstillingerne i det nye H.C. Andersens Hus. På denne vis har det været en unik proces, hvor indholdskonceptet er blevet fastlagt først og derved været en del af grundlaget for den efterfølgende arkitektkonkurrence. Det har gjort projektet til noget helt særligt, og store internationale arkitekter har kæmpet om at få lov til at skabe det nye H.C. Andersens Hus. 

Odenses borgmester Anker Boye begrunder valget af Kengo Kuma & Associates som arkitekten bag Odenses nye, store projekt: 

”Kengo Kumas vinderprojekt er fantastisk, fordi det – ligesom Andersen i sine eventyr – på enestående vis formår at fremtrylle det store i det små og forbinde det lokale med det internationale: Det nye H.C. Andersens Hus genfortryller museet, genfortryller stedet – det nye H.C. Andersens Hus genfortryller Odense.”


Kengo Kuma & Associates

Personen bag firmaet Kengo Kuma er en prisbelønnet, japansk arkitekt, som har stået bag utallige bygninger og museer i Japan og i resten af verden. Kengo Kuma har blandt andet vundet ”Architectural Institute of Japan Annual Award” for The Noh Stage in Forest at the Toyoma Center for Performance Arts i 1997 og ”The Murano Prize” i 2000 for The Nakagawa-machi Bato Hiroshige Museum of Art.

Foruden at stå for designet af H.C. Andersens Hus i Odense, skal Kengo Kuma & Associates også tegne det nye olympiske stadion i Tokyo. 

Event Communications

Event Communications er et britisk udstillingsdesign-bureau, der har stået for udstillinger i hele verden. De har vundet utallige priser bl.a. for udstillingerne i Titanic Belfast og Polin – museet for det jødiske folks historie i Polen, som vandt European Museum of the Year 2016. 

A.P Møller Fonden

A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, i daglig tale A.P. Møller Fonden, støtter projekter i hele Danmark samt i Sydslesvig, i Grønland og på Færøerne. Fonden blev stiftet i 1953.