Spring til indhold
Nyhed

Lav klimavenlig mad med kartofler og vind præmier

01-10-2012
Odense Bæredygtighedsråd opfordrer i en konkurrence byens borgere og kantiner til at dække op med klimavenlig mad med kartofler i uge 40. For at deltage i konkurrencen skal du bl.a. fotografere et måltid med klimavenlige kartofler og bagefter dele dine erfaringer med andre på facebook. Der er inspiration at hente i et nyt opskriftshæfte ”Klimavenlige kartofler”, hvortil der er en række instruktionsvideoer på youtube.
Smørstegte skrællekartofler, kålrabi og selleri med frikadeller 460pix bred

Kartofler smager fantastisk og er oven i købet en af vore mest klimavenlige fødevarer.

Hvad er klimavenlig mad?

Klimavenlig mad er f.eks.:
 • mindre kød, mest fisk og fjerkræ og mindst oksekød
 • rigeligt af årstidens frugt og grøntsager
 • kartofler frem for pasta og ris.

Konkurrence

Tilbered din klimavenlige ret (eller retter) hvori kartoflen indgår.

 • Fotografer retten. Tag evt. også fotos, mens du laver retten.

 • Skriv hvilken ret du har lavet, og giv et bud på, hvorfor den er

  klimavenlig.

 • Del dine fotos og tekst med andre på www.facebook.com/klimavenligmad.
  Alternativt kan du sende dit materiale til tjc@odense.dk eller til
  Odense Kommune
  Att. Torben Jarlstrøm Clausen
  Nørregade 36-38
  5000 Odense C

  – og dit materiale vil blive lagt på facebook.

  Læg materialet op eller send det senest søndag den 7. oktober.

Lad dig inspirere af opskrifterne i hæftet “Klimavenlige kartofler”, som du finder i en trykt udgave på de odenseanske biblioteker fra mandag d. 1. oktober. Du kan også læse hæftet online på www.odense.dk/kartoffel
Opskrifterne i hæftet er lavet af Rasmus Fredslund, Kold College som i en række videoer på youtube viser, hvordan alle retterne i hæftet laves. De ti youtube-videoer kan du ses ved at scanne QR-koder i hæftet med en smartphone. Alternativt kan du se videoerne på din pc på Odense Bæredygtighedsråds hjemmeside.

Læs om kampagnenflyeren "Lav klimavenlig mad med kartofler" som pdf-fil som kan printes.

Få inspiration til klimavenlig mad på www.odense.dk/klimavenligmad.

Hvad kan du vinde?

Rasmus Fredslund, kok og underviser ved Kold College, har de klimavenlige briller på. Han gennemgår de indkomne retter med kartofler og fordeler de mange præmier:

 • 1 gavekort til en klimavenlig middag for to ved Restaurant Oluf Bagers Gård.

 • 20 pladser ved arrangementet “Kartoffelfestivalen 2012” på Kold College søndag den 28. oktober 2012. Vinderne kommer selv til kartoffelgryderne og får mulighed for at følge dagens mange andre aktiviteter.

  Læs mere om kartoffelfestivalen på nederst på denne side.

 • 20 portionsposer med forskellige kartoffelsorter
  doneret af VK Kartofler, som er en del af DANESPO gruppen.

 • En af de vindende retter med kartofler vil blive bragt i Ugeavisen Odense under rubrikken “Mad og mennesker”.

Klimafacts om kartofler

Kartoflen er en af de fødevarer, der belaster klimaet allermindst. F.eks. er klimaaftrykket fra kartofler ca. 100 gange mindre end for oksekød. Klimaaftrykket for kartofler er fire gange mindre end for pasta og hele 16 gange mindre end for ris (kilde: Fødevareministeriet).

Kartoffelfestival 2012 på Kold College

20 vindere af konkurrencen får mulighed for at blive en del af Kartoffelfestivalen, der finder sted ved Kold College søndag den 28. oktober.

Sammen med Kold Colleges dygtige faglærere kreerer vinderne spændende og inspirerende kartoffelretter i et professionelt udstyret køkken – alt sammen krydret med tips, gode idéer og fakta om de forskellige kartoffelsorter. Når dagen er slut, får vinderne alle opskrifterne med hjem. I løbet af dagen vil der være masser af andre aktiviteter for børn og voksne. Få en snak med en af Danmarks dygtigste kartoffelavlere, oplev når de professionelle kokke dyster om Kartoffelprisen 2012 – og se vinderen få medaljen om halsen kl. 16.15.

I Konkurrencens dommerpanel er b.la. H.K.H. Prins Joachim og den kendte gastronom Hans Bech Thomsen. Sammen med andre af landets dygtigste gastronomer bedømmer de hvilken kartoffelmenu, der skal vinde årets kartoffelpris.