Spring til indhold
Nyhed

Bibliotekerne er vigtige for samfundet

06-07-2012

En dugfrisk undersøgelse af de fynske bibliotekers ikke-brugere viser, at 61 % af ikke-brugerne forventer at benytte biblioteket i fremtiden. De mener også, at bibliotekerne har en vigtig funktion i samfundet.

Der er flere ikke-brugere af de fynske biblioteker end forventet, viser en ny stor ikke-bruger undersøgelse foretaget i et samarbejde mellem de fynske biblioteker. Men trods fravalget af biblioteket er ikke-brugernes udsagn om biblioteket i al almindelighed både positive og imødekommende. Der hersker blandt ikke-brugerne stor accept og anerkendelse af biblioteket som institution, og hele 71 % af dem mener, at bibliotekerne er vigtige for samfundet. 61 % af de adspurgte ikke-brugere forventer også at ville benytte biblioteket i fremtiden.

Potentielt mange nye brugere

Og netop dette udsagn er noget, der vækker glæde hos de fynske biblioteker, idet ikke-brugernes intention om at bruge biblioteket i fremtiden giver biblioteket mulighed for at kapre ”nye kunder” til butikken. Kent Skov, konst. stadsbibliotekar på Odense Centralbibliotek, siger følgende:

”Undersøgelsen har gjort os klogere på gruppen af ikke-brugere, som vi jo af gode grunde ikke har haft særligt stort kendskab til inden undersøgelsen. Det har vi nu. Og eftersom vi gerne vil være bibliotek for alle borgere, har vi nu fået muligheden for at koble os på ikke-brugernes hverdag og give dem gode skræddersyede tilbud, der kan lokke dem på biblioteket.”

Undersøgelsen viser, at noget af det, som for alvor har ikke-brugernes interesse, er muligheden for at låne materialer hjemmefra. Og netop dette ønske har de fynske biblioteker god mulighed for at opfylde i kraft af alle de online-tilbud, der allerede eksisterer.

Nordisk interesse

Den nye ikke-bruger undersøgelse er den første, der så grundigt og omfattende analyserer bibliotekets ikke-brugere, og den forventes at vække interesse i hele Norden. Det er analyseinstituttet Moos-Bjerre Analyse, som har gennemført undersøgelsen. I alt har 1433 fynboer deltaget i undersøgelsen. Heraf var 670 ikke-brugere af biblioteket. Ikke-bruger undersøgelsen er støttet af Kulturstyrelsen.

Læs resultaterne fra de fynske bibliotekers ikke-bruger undersøgelse på Odensebib.dk.

Yderligere oplysninger

Kent Skov Andreasen, konst. stadsbibliotekar på Odense Centralbibliotek: 65514400/51544416.
Steffen Nissen, formand for brugerundersøgelsens styregruppe, Odense Centralbibliotek: 51544402.