Spring til indhold
Nyhed

Spisevenner giver appetit på livet

16-06-2011

40 spisevenner, spiseværter og frivillighedspersoner i hjemmeplejen fik stillet både lækkersult og nysgerrighed, da de fredag den 10. juni besøgte Odense Kommunes produktionskøkken Madservice.


Madservice åbnede nemlig dørene for en hyggelig formiddag med kaffe, kringle og musikalsk kræs i kaffestuen efterfulgt af rundvisning og smagsprøver i køkkenet. Gæsterne var en eksklusiv lille skare af frivillige spisevenner fra Ældre Sagen, deres spiseværter og de medarbejdere i hjemmeplejen, som har en særlig rolle i forhold til de frivillige tilbud; frivillighedspersonerne.  
 
Feststemning i kaffestuen

Dagen startede på Ørbækvej 100, hvor den forventningsfulde flok blev samlet i en bus, der kørte mod Teknikvej i Dyrup, hvor det imponerende produktionskøkken blev opført i 2008.

 

Gæsterne blev budt velkommen af dannebrog, duften af hjemmebagt kringle og kaffe samt spillemandsmusik fra Poul Strunks orkester. I kaffestuen nød gæsterne kringlen, mens der blev sunget sange og holdt taler fra både rådmand Jane Jegind, økonoma Jette Eggers, Projektleder for Spisevenner Susanne Korch og sangskriver Ove Neiiendam.

 

 
 
Blå frakker og hårnet

Da den lækre kringle var spist (og samtlige gæster havde fået opskriften), var det tid til at se, hvordan køkkenet formår at lave 14.000 portioner næringsrig og velsmagende mad om ugen til Odenses ældre. Hver gæst blev iklædt en blå engangsfrakke og et hårnet - af hensyn til hygiejnen.

 

Madservices dygtige ernæringsassistenter viste gæsterne rundt i køkkenet – eller nærmere køkkenerne – for Madservice har både et diætkøkken, et pakkekøkken og et køkken med kæmpe gryder, pander og ovne. Og alt bliver lavet fra bunden! Køkkenpersonalet diskede op med smagsprøver på rabarbertrifli, citronfromage og ovnstegte revelsben med barbecue.

 

Mætte og glade kunne gæsterne tage bussen hjem igen.


...Men hvad er en spiseven?

Hjemmeplejen i Odense Kommune har siden 2009 haft et samarbejde med Ældre Sagen om frivillige spisevenner med det formål at sætte fokus på småtspisende ældre og forebygge ensomhed og fejlernæring hos enlige ældre. En spiseven er en frivillig fra Ældre Sagen, som besøger den ældre (spiseværten) én gang om ugen og sammen spiser de et måltid mad. Ofte glider der lidt mere ned, når man hygger sig i godt selskab, og projektet har også vist positive resultater i forhold til de ældres vægt, helbred og livskvalitet.