Spring til indhold
Nyhed

Odense vinder innovationskonkurrence

03-11-2010

Bentley Systems Scandinavia A/S og Odense Kommune har gennem 2009 samarbejdet om udviklingen af en ny teknologi til fremstilling af 3D-bymodeller. Løsningen hedder "On-the-fly 3D City and Urban Modelling" og har netop fået førstepladsen i kategorien "Innovation in Government" på Bentleys konference.

Løsningen "On-the-fly 3D City and Urban Modelling" bygger på genanvendelse af data, som kommunen har registreret i Bygnings- og Boligregisteret (BBR). Det betyder, at løsningen kan gengive ret præcist, hvordan bygningen ser ud i virkeligheden, og 3D-modellen bliver dermed endnu mere virkelighedstro. I BBR er bygningerne bl.a. registreret med årstal, bygningsmateriale og størrelse, og det er disse data, som løsningen bruger til f.eks. at visualisere planer for bydele.

- Når vi får de helt rigtige dimensioner eller arkitektur med, kan vi meget bedre analysere planlægningsarbejder i byen, fortæller afdelingschef i Plan og Byg Henrik Lumholdt. - Med de konkrete data, kan vi f.eks. se, hvordan bygningerne kaster skygger, hvordan udsigten bliver, eller om vejforløbet giver mening.

Løsningen blev indsendt til vurdering i forbindelse med en verdensomspændende konkurrence mellem Bentleys mange brugere. Projektet blev udtaget til finalerunden i kategorien "Innovation in Government" på Bentleys konference i Amsterdam den 19. og 20. oktober 2010. Løsningen fik en første plads.

- Projektet er et godt eksempel på et frugtbart samarbejde mellem privat og offentlig viden og interesser, siger rådmand Jan Boye. - Det er vigtigt, at vi indgår i den her slags samarbejder, så vi kan udvikle løsninger, der kan komme ikke bare os, men andre kommuner til gavn.

Fordelen for Odense Kommune ved at indgå i samarbejdet har i høj grad været at få indblik i nye teknologier, som på sigt kan være med til at kvalificere byplanlægningsarbejdet. Når de store omdannelsesprojekter kan visualiseres, giver det borgerne en bedre forudsætning for at se fremtidens by samt tage stilling i høringsperioden.

Løsningen videreudvikles nu hos Bentley Systems Scandinavia A/S.

Yderligere oplysninger
Peter Byrn, Bentley, tlf.: 45 46 00 64 / 51 18 65 53
Sten Frandsen, Geodata, Odense Kommune, tlf.: 65 51 25 63

Om konkurrencen.