Spring til indhold
Nyhed

Odense skal spare 180 millioner om året

19-08-2010

Odense Kommune skal spare 180 millioner hvert år over de næste fire år.

Sådan lyder den korte udgave af kommunens økonomiske situation.


- Det er en alvorlig situation, og det vil kunne mærkes. Det er der ingen grund til at lægge skjul på, siger borgmester Anker Boye.


180 millioner kroner svarer til 1.8 procent af det samlede budget i Odense Kommune. Pengene skal primært findes i driften. Det vil sige at især børne- og ungeområdet og ældreområdet kommer til at mærke besparelserne.


En ny virkelighed

Økonomiudvalget i Odense fik fremlagt udfordringen på et møde onsdag. Der er endnu ikke sat præcise tal på, hvor meget der skal spares i hver forvaltning, for udvalget besluttede at lægge besparelserne ind i en proces med navnet ”Odense – en ny virkelighed”, forklarer Anker Boye.


- Vi fordeler besparelserne sådan, at vi ikke bliver hængt så hårdt op i 2011, men skyder de hårdeste besparelser til 2012 og 2013. Det giver forvaltningerne og udvalgene tid til at undersøge, hvordan man kan finde pengene mest hensigtsmæssigt. Blandt andet ved at inddrage borgerne i lokalsamfundene og ved at skabe nye samarbejder på tværs af forvaltningerne, forklarer han.


Allerede i dette efterår sætter rådmændene fra Børne- og Ungeforvaltningen, Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Ældre- og Handicapforvaltningen sig sammen. De er fælles om det specialiserede socialområde og ved at se på området på tværs af forvaltningerne, vil de arbejde for at finde besparelserne ved at nytænke serviceydelserne på tværs af de tre forvaltninger.


Vil undgå grønthøsteren

- Den anden mulighed, vi har, er grønthøsteren, hvor vi bare skærer i budgetterne, siger Anker Boye.


- Vi håber, og vi vil arbejde for, at det lykkes at spare på en mere intelligent måde. Hvis ikke det lykkes, er der grønthøsteren tilbage. Det er en bunden opgave, og alle i økonomiudvalget er indstillet på at tage det ansvar, siger han.


Endelig ser Odense Kommune mulige besparelser ved at gå over til den enhedsforvaltning, som formentlig
bliver vedtaget ved lov.


- Her sparer vi nogle cheflag i administrationen, og vi tør godt sige, at vi regner med at spare 60 millioner kroner over de næste fire år, når loven bliver vedtaget, siger Anker Boye.