Spring til indhold
Nyhed

Vollsmose blænder op for lyskunsten

06-11-2009
"5240 VOLLSMOSE” er navnet på Vollsmose Kulturhus' iøjnefaldende lys-kunstværk, som afsløres på torsdag d. 12. november. Kunstneren Astrid Krogh har designet det 6-kantede ornament, der, med sine fire meter i højden og bredden og konstant skiftende farvekombinationer, kommer til at være et spektakulært fyrtårn for det blot halvandet år gamle kulturhus.

Lyskunstværket igangsættes kl. 16 af Rådmand Anker Boye fra By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune.

Tradition og hypermodernitet
Selv om Astrid Krogh har valgt at arbejde med hypermoderne lyskunst, så fornægter hendes uddannelse som tekstildesigner sig ikke i den kreative proces. Det har således været helt naturligt for hende at gå på opdagelse i tekstilernes og tæppernes verden, for lade sig inspirere af smukke ornamenter fra alverdens lande til sit nye værk. "Den interessante opdagelse er, at nok er landene meget forskellige, men ornamenterne taler deres eget sprog og er ofte om end ikke ens så meget sammenlignelige." fortæller Astrid Krogh. I processen har hun også besøgt lokale Vollsmose-beboere, der har åbnet deres hjem og vist deres private tekstiler og tæpper frem, - og selv om der var tæpper fra mange forskellige lande, så var mønstrene ofte meget beslægtede eller helt ens.
5240 Vollsmose
"I min udsmykning til Vollsmose har jeg arbejdet mod et universielt symbol - et ornament som kan samle alle forskellighederne. "5240 Vollsmose" er et ornament fra et imaginært lystæppe med knuder fra alverdens lande. Et ornament, som danner et nyt mønster, der vidner om et sprudlende og flerkulturelt minisamfund midt i Odense, " siger Astrid Krogh.

Kunstneren har desuden valgt at lade det LED-oplyste værk på taget dreje rundt. "Når det drejer rundt på taget af Vollsmose Kulturhus, orienterer det sig mod alle retninger i Vollsmose. Den gør insisterende opmærksom på: Her ligger Kulturhuset - et midtpunkt og samlingssted for Vollsmose. Med liv og bevægelse," fortæller Astrid Krogh.

Unik særudstilling
Kulturhuset har valgt at fejre afsløringen af lys-kunstværket med åbningen af særudstillingen "Mønstrenes mangfoldighed", der viser selve inspirationskilden til Astrid Kroghs kunstværk - nemlig tæpperne og tekstilerne fra Vollsmose.

Den unikke udstilling giver et smukt og lokalt indsamlet vidnesbyrd om, hvor forskelligartede og dog ens verdens mønstre i virkeligheden er. Smukke håndbroderede kjoler og kjortler, bedetæpper og gulvtæpper pryder udstillingen. Men glæden er kort; fordi alle genstande venligst er udlånt af privatpersoner til formålet varer udstillingen kun til og med fredag d. 27. november. Men indtil da er den åben for alle mandag - torsdag kl. 10 -15, fredag kl. 10 -14. Der er fri entre.

"Vi har glædet os som små børn til denne dag," siger leder af kulturhuset Peter Ørting. "Lys-kunstværket af Astrid Krogh har været undervejs i flere år, så det bliver fantastisk at se den lyse op og være et vartegn for kulturhuset. Samtidig synes jeg, at vores tæppeudstilling viser, at Vollsmose Kulturhus har fået plads i de lokale hjerter, når så mange Vollsmose-beboere stiller noget af deres kæreste eje til rådighed for en udstilling som denne. Det er vi rigtig glade for."

Astrid Krogh
Astrid Krogh er oprindelig uddannet tekstildesigner ved Danmarks Designskole i 1997, men har primært arbejdet med højteknologiske materialer som neonrør og optiske fibre i sit udsmykningsarbejde. Hun har haft separate udstillinger på IMM Messen i Köln, Malmø Kunstmuseum, Kunstindustrimuseet i København og på Trapholt.

Astrid Krogh har udført en række udsmykningsopgaver bl.a. et neontapet på Christiansborg samt rumindretning og lysafskærmning til Det Kongelige Bibliotek, Diamanten. Astrid Krogh har endvidere modtaget Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. I 2008 blev hun tilkendt Thorvald Bindesbøll Medaljen og er desuden medlem af Kulturministeriets kanonudvalg for kunsthåndværk og design.

Kontakt
Kulturhusleder Peter Ørting tlf. 63 75 08 80 mail: poer@odense.dk