Odense Byråd vedtager Kommuneplan 2024-2036: En plan for vækst, grønne områder og fremtidens Odense
Odense Byråd har nu vedtaget Kommuneplan 2024-2036 - den overordnede fysiske plan for, hvordan Odense skal udvikle sig de næste 12 år. Planen sætter retningen for byens vækst, grønne ambitioner og fremtidige investeringer i både boligområder, erhverv, natur og infrastruktur.

Glisholm Sø er et eksempel på udvikling af udvikling af erhvervsområder med omtanke. Området fungerer som regnvandsbassin for erhvervsområdet, men er samtidig en rekreativ oase og natur.
Vedtagelsen sker efter en offentlig høring, hvor flere hundrede borgere og interessenter har bidraget med idéer og input. Mange af disse er blevet indarbejdet i den endelige plan, mens andre vil inspirere det videre arbejde med lokalplaner og konkrete projekter.
En storby med omtanke
Kommuneplanen er en opfølgning på byrådets strategi om at udvikle Odense som en storby med omtanke. Den skaber rammerne for den gode by ved at balancere vækst med hensyn til natur og klima.
Planen udlægger arealer til en bred vifte af formål - herunder nye bolig- og erhvervsområder, skov og natur, rekreative områder, klimatilpasning og infrastruktur. Planlægningen af arealerne understøtter visionerne for byens udvikling, som er i Bystrategi 2023 og skal sikre, at Odense fortsat er en attraktiv by at bo, arbejde og gå på opdagelse i.
Nyt erhvervsområde nord for Tietgenbyen
Som en del af kommuneplanen udlægges blandt andet et erhvervsareal på hele 400 hektar nord for Tietgenbyen, som skal understøtte kommunens erhvervs- og vækstpolitik. Målet er at tiltrække både nye og fastholde eksisterende virksomheder med fokus på kvalitet, bæredygtighed og langsigtet planlægning.
- Odense er både en grøn by og en by, der skaber velfærd via vækst. Tankerne om det nye erhvervsområde og om grønne områder repræsenterer en helhedsorienteret tilgang til byudvikling, hvor vi tænker både erhvervsudvikling og natur med fra starten. Kommuneplanen skaber mulighed for at integrere grønne løsninger i erhvervsområderne og sikre, at nye bydele bidrager til byens samlede grønne struktur. Det handler ikke om enten-eller, men om både-og. Odense skal udvikle sig som en stærk erhvervsby med høj livskvalitet og grønne værdier, siger by- og kulturrådmand Søren Windell.
Området vil over en årrække blive udviklet med naturbaserede løsninger, høj biodiversitet og grøn mobilitet. Erfaringer blandt andet fra Glisholm Sø - hvor regnvandshåndtering kombineres med rekreative og naturmæssige kvaliteter - skal videreudvikles. Vi arbejder også med, hvordan der gives plads til byggeri samtidig med, at eksisterende skove bevares og bebyggelsen tilpasses landskabet.
De ambitiøse og helhedsorienterede principper kræver en grundig og tværgående planlægning, inddragelse af relevante interessenter og afdækning af de fysiske forhold i området, herunder behov for ny infrastruktur til håndtering af særligt vand og spildevand, inden selve anlægsarbejdet kan gå i gang. Dette arbejde er allerede igangsat og vil stå på de kommende år. Med den nye kommuneplans vedtagelse, er rammerne nu på plads for at intensivere arbejdet.
Grøn ring omkring Odense
Et andet vigtigt greb i den nye kommuneplan er, at der udlægges ca. 1.000 hektar ekstra til natur, hvoraf en væsentlig del indgår i etableringen af en grøn ring rundt om byen. Den grønne ring skal forbinde eksisterende og nye naturområder med en sammenhængende stiforbindelse og bidrage til visionen om at gøre Odense til Danmarks grønneste storby.
Skovrejsninger ved Elmelund og Lindved er allerede i gang og danner grundlag for ringen, som skal fremme både biodiversitet, rekreation og klimatilpasning.
Med kommuneplanens vedtagelse er rammerne sat - men realiseringen kræver fortsat dialog, samarbejde og engagement fra både borgere, virksomheder og øvrige aktører. Byrådet ser frem til at fortsætte arbejdet med at gøre visionerne til virkelighed.
Læs mere om Kommuneplanen her: odense.dk/kommuneplan
Jesper Lundstrøm, byplanlægger tlf. 2362 9605
Søren Windell, By- og kulturrådmand, Odense, kontakt via pressetelefon 6551 2080