Spring til indhold
Nyhed

Odense vil verdensmålene – Odense Byråd har vedtaget en ny verdensmålspolitik

05-03-2020

De globale udfordringer skal løses i fællesskab og det fællesskab inkluderer også kommunerne. Odense Byråd har netop vedtaget en verdensmålspolitik, der med fem strategiske indsatser fremhæver, hvordan Odense Kommune forankrer verdensmålene i kommunens nuværende og kommende arbejde.

Odense Byråd vedtog onsdag aften en verdensmålspolitik, der skal sætte arbejdet med verdensmålene endnu mere på dagsordenen i Odense. Verdensmålspolitikken indeholder fem strategiske indsatser for, hvordan Odense Kommune forankrer verdensmålene i det fremadrettede arbejde og i kommunens interaktion med andre.

Med Verdensmålspolitikken sætter byrådet en afgørende retning for udviklingen af et bæredygtigt Odense.

- Verdensmålene sender et klart budskab om, at vi skal handle nu, hvis vi skal kunne give verden videre i en ordentlig tilstand til de næste generationer. Vores verdensmålspolitik skal gennemsyre kommunens arbejde, de politiske udvalg og samarbejdet med borgere og virksomheder, så verdensmålene ligger som en rød tråd i alt vores arbejde. Næste skridt bliver håndfaste tiltag, så vi omsætter verdensmålene til konkret handling i Odense. Det tegner lovende, for rigtig mange fra byens erhvervsliv, foreninger, uddannelsesinstitutioner og borgere har allerede taget verdensmålene til sig, siger Peter Rahbæk Juel.

Arbejdet med at skrive verdensmålspolitikken er forgået i Verdensmål Udvalget, som er nedsat af Odense Byråd. En af udvalgets hovedopgaver har netop været at udvikle en tværgående verdensmålspolitik, fortæller Peer Locher, formand for Verdensmål Udvalget:

- Verdensmålene er en forandringsdagsorden med fokus på miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Det er et meget bredt emne, og vi har haft god gavn af at udvalgets faglighed spænder vidt. Med Verdensmålspolitikken vedtaget er der nu sat en retning for, hvordan Odense skal arbejde strategisk med bæredygtighed i bred forstand. Og så skal den også sikre, at Odense går foran som et godt eksempel for andre, der ønsker at arbejde med verdensmålene, siger Peer Locher.

Med en forandringsdagsorden som verdensmålene handler det om at tage chancer og prøve nye ting af. Odense Kommune har allerede i 2019 sat konkrete projekter i gang, som skal bidrage til, at verdensmålene bliver en del af Odenses DNA. Verdensmålene er for eksempel blevet en del af Odense Kommunes indkøbspolitik, så kommunen med sin indkøbskraft, kan påvirke udbuddet og dermed forbruget. Her vil der også være fokus på den sociale og menneskelige vinkel, som er en integreret del af verdensmålene.

Verdensmål Udvalgets næste skridt, er at komme med at bud en handlingsplan som skal sikre, at Verdensmålspolitikkens strategiske indsatser bliver til virkelighed. Handlingsplanen for verdensmål forventes at være færdig i løbet af 2020.

Du kan læse Verdensmålspolitikken og dens fem temaer på siden her. 

Kontaktinformation

Formand for Verdensmål Udvalget, Peer Locher, tlf. 61 65 46 75

Peter Rahbæk Juel, Borgmester, Odense Kommune, tlf. 30 51 31 15