Spring til indhold
Nyhed

Det Konservative Folkeparti forlader ”Vilje til velfærd”, budgetforliget for 2020

01-05-2020

Det Konservative Folkeparti vil ikke lægge sig fast på en bestemt køber i forbindelse med et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn til det lokale forbrugerejede Energi Fyn. Det Konservative Folkeparti forlader derfor budgetforliget for 2020.

Efter grundige drøftelser besluttede partierne bag Odense Kommunes budgetforlig for 2020, "Vilje til velfærd" i oktober at undersøge, om der kan gennemføres et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.

Det var afgørende for forligspartierne, at processen blev indledt med det forbrugerejede Energi Fyn, fordi selskabet er lokalt og forbrugerejet, og et eventuelt salg dermed ville bevare Fjernvarme Fyn på de fynske forbrugeres hænder. Udover det lokale og det forbrugerejede element var forligspartierne enige om, at et eventuelt salg kun kan ske med fortsat stabile, lave varmepriser og en grøn omstilling. 

Efter budgetforliget har flere kommercielle aktører henvendt sig for at blive inviteret ind i det eventuelle salg af Fjernvarme Fyn. Henvendelserne er venligt blevet afvist, fordi partierne bag budgetforliget alene har givet mandat til et eventuelt salg til det lokale forbrugerejede Energi Fyn.

Efterfølgende har Det Konservative Folkeparti dog udtalt til Fyens Stiftstidende, at partiet "ikke kan lade sig begrænse af budgetforliget" samt "vi vil ikke lægge os fast på en bestemt type køber".

Det Konservative Folkepartis udtalelser har torsdag og fredag været genstand for drøftelser, fordi resten af forligskredsen vurderer, at det åbner op for usikkerhed i offentligheden, herunder for at kapitalfonde kan byde sig til i processen og sætte det lokale- og forbrugerejede element over styr.

På et sidste møde i forligskredsen fredag har Det Konservative Folkeparti fastholdt, at partiet ikke vil lægge sig fast på en bestemt køber.

Det Konservative Folkeparti forlader derfor "Vilje til velfærd".

Forligskredsen bag "Vilje til velfærd" udtaler i den forbindelse:

"Vi er ærgerlige over, at Det Konservative Folkeparti slår ind på en politisk bane, der ikke er forenelig med budgetforliget 2020. Men det er et kardinalpunkt for forligskredsen, at et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn fastholder indflydelsen på fjernvarmen på de fynske forbrugeres hænder. Det var det, da vi forhandlede om budgetforliget sidste efterår - og det er det stadig i dag. 

De Konservative ønsker nu ikke længere at lægge sig fast på en bestemt køber, og forlader derfor forliget.

Vi er uenige. Vi ønsker ikke at åbne for, at eksempelvis kapitalfonde kan komme ind og splitte Fjernvarme Fyn op og med kortsigtet afkast for øje sælge det videre til skade for de fynske forbrugere. Vi ønsker heller ikke en anden type investor med en uigennemskuelig pengestruktur med base i et skattely".

Forligspartierne understreger, at processen med at afklare et eventuelt salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn fortsætter som planlagt med tid til omfattende involvering af byen. 

Derudover slår forligspartierne fast, at de andre dele af budgetforliget også er de samme.      

"Vi er stolte af budgetforliget og arbejder videre med vores fælles ambitioner. Både den del af budgettet, der er målrettet velfærden for børn, ældre og mennesker med handicap og de andre dele af budgettet"
 

Kontaktinformation

Forligspartierne bag "Vilje til Velfærd", Budgetforlig 2020:

Socialdemokratiet, Cæcilie Crawley 30 60 43 47

Dansk Folkeparti, Christel Gall 30 60 44 27

Socialistisk Folkeparti, Brian Dybro 24 62 11 18

Radikale Venstre, Susanne Crawley Larsen, 30 60 44 19

Alternativet, Susanne Bækholm 30 27 99 97