Spring til indhold
Nyhed

Ros til nyt cykelparkeringshus i Odense

26-03-2015

For mange odenseanere er cyklen en helt uundværlig del af dagligdagen. Hver eneste dag krydser tusinder af cykler gennem byen på vej til arbejde, indkøb, institutioner og oplevelser. Men gode og mange cykelstier er kun én del af historien om Odense som Cyklisternes By – gode parkeringsforhold er lige så vigtige.

 

Det er cykelparkeringshuset i Adamsgade ved Odense Banegård Center et smukt eksempel på. Siden oktober 2014 har der været plads til 440 cykler parkeret i to plan. Tæt ved tog, bus, biograf og Kongens Have. Nu har Arkitektforeningen netop kåret bygningen som Ugens Arkitektur.

 

Designet er skabt af Praksis Arkitekter, som sammen med By- og Kulturforvaltningen satte sig flere mål for cykelparkeringshuset. Der skulle være plads til flest mulige cykler på pladsen, og det skulle være let for alle at løfte en cykel på plads. Endelig skulle cykelparkeringshuset lyse op i landskabet.

 

- Det var et stort ønske fra vores side, at vi fik skabt cykelparkeringspladser, som var både lyse og let tilgængelige for borgerne. Det skulle være trygt at sætte cyklen fra sig, og det er vi lykkedes med. Cykelparkeringshuset er behageligt at bruge uanset tidspunktet, og det er dejligt, at vi har fået en bygning, der er både smuk og funktionel, siger By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V).

 

Den opfattelse bliver delt af Arkitektforeningen, og hos Praksis Arkitekter glæder man sig også over byggeriet, der hver eneste dag giver hundredevis af cykler en lille pause.

 

- Vi ville gerne lave en konstruktion, der gav lidt lys i den lidt mørke ende af gaden. Et let, lyst og venligt design, hvor de mange cirkler symboliserer cykelhjul og cykelbyen Odense. Alt i alt er vi meget tilfredse med resultatet, for selvom det var en lille opgave, var der mange forhold, der skulle afklares. Vi havde et rigtig godt samarbejde med Odense Kommune, byggeri og anlæg og cykelfolkene hos By- og Kulturforvaltningen, siger Mette Tony fra Praksis Arkitekter.

 

I de kommende år vil Odense Kommune fortsætte med at skabe bedre forhold og muligheder, så cyklen bliver et lettere tilvalg. Byrådet vedtog i efteråret 2014 Cykelhandlingsplanen 2015-2018, som byder på 24 forskellige initiativer, heriblandt cykelparkering i bymidten.