Spring til indhold
Nyhed

Pulitzer-prisvinder Ron Suskind om fremtidens velfærd

12-11-2014

Ron Suskind har skrevet fire New York Times-bestsellers og har senest udgivet bogen 'Life, animated'. Bogen handler om Ron Suskinds søn, Owen, der som 3-årig pludselig bliver stum, indelukket og græder ukontrolleret. Han får diagnosen autisme. Ved et tilfælde finder familien ud af, at de kan nå ind til sønnen via dialoger fra Disneys filmverden. Familien får i løbet af en årrække skabt et helt andet hjem og et helt andet sprog at mødes i, hvor det at bruge ord, figurer og replikker fra Disney-film gør det muligt for Owen at fungere på lige fod med familiens øvrige medlemmer.

 

Familien Suskinds historie handler i bund og grund om at møde mennesker der, hvor de er. At skabe en relation, der gør det muligt at nå ind til kernen af et menneske og finde ud af, hvad den enkelte drømmer om og ønsker at opnå.

 

Den samme tilgang ser man i dag mange steder i de danske kommuner, der har taget den rehabiliterende tilgang til mødet med borgerne til sig. Og det var netop ledere fra kommunerne – også fra Norge og Sverige – der i dag var samlet i Odense for at videndele og udveksle erfaring om nye måder at møde borgerne på. Konferencen gav eksempler på, hvad der allerede giver så god effekt, at vi er ret sikre på, at vi skal fortsætte i hvert fald et spadestik dybere ad den vej.

 

Ron Suskind siger om den nordiske velfærdsmodel:

- De nordiske lande er et testcenter i forhold til det her med at kunne balancere den enkeltes individuelle behov med de fælles samfundsmæssige behov. I har eksperimenteret en del med dette allerede og er derfor langt foran resten af verden. I har fat i noget af det rigtige med den nordiske velfærdsmodel og det, at I nu giver borgerne mere ansvar og indflydelse, er en udvikling, der vinder genklang andre steder også.

 

Efter hans optræden på New Nordic Welfare tog Ron Suskind videre til Syddansk Universitet, hvor han skulle tale for de studerende.