Spring til indhold
Nyhed

Odense nomineret til byplanpris

05-09-2014

- Nomineringen er et dejligt skulderklap til den store forandring af byen, som vi har sat i gang. Jeg ser det som en anerkendelse af vores store ambitioner for Odense som en moderne dansk storby, lyder det fra Anker Boye, borgmester.

 

Frem mod 2020 investerer Odense massivt i vækst, infrastruktur og velfærdsudvikling. Det skal være med til at rykke Odense fra en stor dansk by til en dansk storby.

 

Som begrundelse for at indstille Odense til Byplanprisen lyder det:

- Odense kæmper sammen med resten af Fyn med en negativ spiral med lav beskæftigelse, lav produktivitet og lavt indkomstniveau. Kommunen nomineres for at tage kampen op og for at bruge plan­lægningen som et aktivt instrument i den store omdannelse fra indu­stri- til vidensby. Senest beskrevet i planstrategi 2011 og kommuneplan 2013, der spiller aktivt sammen med vækstpolitikken.

 

Odense er nomineret for sin samlede strategiske satsning og aktive investeringer i fremtiden:

- Byen har formået at tiltrække massive investeringer, der vil betyde et samlet løft frem mod 2020. Det er på den måde lykkedes at koble den fysiske planlægning med investeringsstrategien. Man er f.eks. i fuld gang med at udbygge campus med sygehus, universitet og 60.000 mennesker, der vil blive betjent af den kommende letbane.

 

Konkrete projekter som Fra gade til by og campusområdet, Cortex Park, fremhæves også:

- Der satses massivt på fortætning og bæredygtig transport. Det seneste og meget synlige resultat er, at den store gennemfartsvej Thomas B. Thriges Gade i juni måned blev lukket for biltrafik. Omdannelsen vil binde Odense bymidte sammen og skabe et nyt attraktivt område med boliger, butikker, erhverv, letbane, parkeringsanlæg og byrum. Når det står færdig i 2020 vil der være 300 boliger og 1000 arbejdspladser. Thomas B. Thriges Gade har i byplankredse været kendt som et skræmmeeksempel, fordi den favo­riserede bilisterne og brutalt skar Odenses centrum over i to. Derfor er det en stor glæde for juryen at se, at dagsordenen nu er skiftet, og at bylivet igen vender tilbage til HC Andersens fødeby, lyder det.

 

Odense Kommune har tidligere fået Byplanprisen i 2000 for sit arbejde med Odenses bymidte og Glasvejskvarteret. Selve prisen - en massiv messingplade i granitsten - er placeret på gruspladsen under platantræerne på Klingenberg.

 

Byplanprisen 2014

De tre nominerede til årets Byplanpris er:

Mariaparken og midtbystrategi i Vejle, Havneplan og havneliv i Lemvig & Odense – fra stor dansk by til dansk storby.

 

Vinderen afsløres på årets Byplanmøde torsdag den 25. september i Herning.

 

Juryen

Lisbeth Nørskov Poulsen og Mads Rue, udpeget af Akademisk Arkitektforening

Maj Green og Lene Krogh, udpeget af Dansk Byplanlaboratorium

Peer Frank, udpeget af Foreningen af Byplanlæggere

 

Om Byplanprisen

Prisen uddeles hvert år for planlægning, der er udtryk for innovation og som samtidig dyrker og videreudvikler byens egenart og identitet.

 

Prisen er indstiftet af dansk Byplanlaboratorium og Akademisk Arkitektforening. Prisen er blevet uddelt siden 1996, hvor den blev oprettet i anledning af Byplanlaboratoriets 75 års jubilæum.

 

Prisen består konkret af en bronzeskive til nedlægning og er designet af Designit A/S, Idea Manufactures, i 1996.