Spring til indhold
Nyhed

New Nordic Welfare: Stor konference om nye velfærdsløsninger i Norden

06-11-2014

Flere hundrede kommunale ledere fra Danmark, Norge og Sverige gæster d. 12. november Odense for at udveksle viden og erfaringer om nye måder at skrue velfærdsydelserne sammen på.

 

Konferencens titel er New Nordic Welfare, et nyt begreb der endnu ikke er veldefineret, men som - på linie med begreberne New Nordic Kitchen og New Nordic Fashion - blandt andet handler om at skære overflødigt væk og holde løsningerne enkle, samt bruge de ressourcer, der er lige udenfor døren. I denne sammenhæng for eksempel borgernes egne ressourcer og flere frivillige.

 

- Vi har længe arbejdet intensivt med at sikre, at vores velfærdsmodel også er bæredygtig i fremtiden, og jeg er stolt af, at Odense nu kan samle så mange ledere fra hele Norden til at udveksle viden og erfaringer, siger Odenses borgmester, Anker Boye.

 

På verdensplan kigger man til de skandinaviske lande, når der tales om velfærdsstaternes udvikling i disse år, og det amerikanske tidsskrift The Economist spåede fornylig, at: "den næste skandinaviske supermodel bliver velfærdsmodellen".

 

På konferencen deltager omkring 100 ledere fra Norge og Sverige, og de giver udtryk for, at Danmark på mange måder er længst fremme, fordi vi har været hårdest ramt af krisen.

 

- I begyndelsen af krisen var økonomien en stor del af drivkraften for at vi skulle ændre på vores velfærdsydelser, siger Odenses stadsdirektør, Jørgen Clausen:

- Men sådan er det ikke længere. Vi kan se, at mange af de nye løsninger, hvor vi tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov og for eksempel giver hjemløse en bolig før noget andet, også er bedre løsninger for borgeren. Vores ældre borgere føler sig sundere og mere mobile, når de har gennemgået et rehabiliterende program, end før, hvor de måske fik mere hjælp målt i timer, siger Jørgen Clausen.

 

Ny teknologi giver bedre livskvalitet

 

Også synet på brugen af teknologi ændrer sig drastisk i disse år. Hvor man tidligere har set på velfærdsteknologi som noget, der var fremmedgørende og trådte i stedet for såkaldte varme hænder, er erfaringen i dag, at mange får et mere selvstændigt og socialt liv ved hjælp af velfærdsteknologi. For eksempel fordi de selv kan åbne døre og vinduer og ringe til venner og familie ved hjælp af stemmestyret teknik, ligesom de selv kan gå på toilettet i stedet for at være afhængig af andres hjælp.

 

- Der er ingen tvivl om, at arbejdet med at skabe en velfærdsmodel, der kan imødekomme de krav vi står overfor i fremtiden, er en af de væsentligste udfordringer for kommunerne netop nu. Derfor slapper vi heller ikke af, selvom vi kan ane lys forude i forhold til krisen. Vi skal blive ved med at udvikle vores viden og have modet til at prøve de nye ting af i praksis, for kun på den måde sikrer vi at vi har et godt velfærdssamfund også fremover, siger borgmester Anker Boye.

 

I konferencens oplevelseshal kan man blandt meget andet se nye måder at bruge robotter og droner på, samt blive klogere på nye måder at involvere borgere på i kommunerne. Der præsenteres metoder og praksis fra så forskellige kommuner som Barcelona, Skanderborg, Århus, Hedensted, Fredericia, Egedal og Odense.

 

 

Program, og links til artikler:

 

http://www.odense.dk/subsites4/new%20nordic%20welfare/topmenu/new-nordic-welfare