Spring til indhold
Nyhed

Fuglekiggere og jægere i fælles samarbejde om jagt på Stige Ø Nord

22-09-2014

Odense Kommune indgik i 2010 en 5-årig aftale med Odense Jagtforening om jagt på Stige Ø Nord samt på et areal ved Oldermandsgyden. Jagtaftalen gav dengang anledning til en kritisk debat om beskyttelsen af fuglene i Odense Fjord. Men nu har parterne mødt hinanden, blandt andet via kommunens grønne råd, og taget de nødvendige diskussioner. Sammen sætter de nu rammerne for den fremtidige jagt.

 

- Vores udgangspunkt for at lave en aftale med jægerne har været at sikre et rigt og varieret fugleliv, som kan give hr. og fru Hansen flotte naturoplevelser på Stige Ø. Samtidig vil vi med aftalen gerne vise, at vi også har respekt for jægerne trods vores modsatrettede interesser, siger Kurt Due, Danmarks Naturfredningsforening.

 

Kontakten mellem parterne blev skabt efter et interview på Syddansk Universitet om jagt ved fjorden. Efter interviewet drak man en kop kaffe sammen og blev enige om at mødes igen.

 

- Det har været en god proces, for vi ønsker begge det bedste for naturen og har jo egentlig den samme interesse i at bevare et rigt fugleliv – dog med hvert vores perspektiv. Jeg håber, at vi med den her historiske aftale har skabt basis for et godt samarbejde i fremtiden, siger formanden for Odense Jagtforening, Benny Bech-Iwang. Kurt Due Johansen håber konkret at kunne fortsætte diskussionerne om jagten i selve fjorden op til aftaleområderne.

 

Aftalen vækker også begejstring hos Jane Jegind, By- og Kulturrådmand.

 

- Det glæder mig, at tre grønne organisationer med modsatrettede interesser kan sætte sig ned sammen og finde fælles fodslag. Hvis denne metode kan skabe præcedens for fremtidig konfliktløsning i benyttelsen og beskyttelse af vores fælles natur, kan vi nå meget længere med de eksisterende ressourcer, siger Jane Jegind.

 

Odense Kommune har nu lavet en ny 5-årig forlængelse af jagtaftalen for Stige Ø Nord og Oldermandsgyden til Odense Jagtforening, som erstatter den nuværende kontrakt, der udløber 31. 1. 2015. Den nye kontrakt er baseret på baggrund af foreningernes aftale om fremtidig jagt på arealerne og vil træde i kraft til jagtsæsonen 2015.

 

Fremover vil der være mulighed for, at nye såvel som gamle jægere uden egne jagtarealer kan komme ud og prøve kræfter på Stige Ø Nord og Oldermandsgyden. Der vil som noget nyt også blive inviteret til såkaldte "publikumsjagter", hvor ikke-jægere kan deltage i jagten uden gevær og se, hvordan den foregår.