Spring til indhold
Nyhed

Brug ukrudtsbrænderen med omtanke

26-03-2014

Brandene opstod efter forkert eller uforsigtig brug af ukrudtsbrændere, både i sommersæsonen og på andre tider af året. Det skyldes, at ukrudtsbrænderne ikke kun bruges til at fjerne ukrudt, men også til mange andre formål, for eksempel når der skal tændes en grill eller lægges tagpap på.

 

Ukrudtsbrænderne starter typisk en brand, fordi de kommer for tæt på tørt græs eller buskads, en bygning eller bilen i indkørslen. Der kan også være risiko for forbrændinger på børn og voksne, fordi de kommer for tæt på en tændt eller varm ukrudtsbrænder.

 

For at mindske antallet af skader og ulykker vil Sikkerhedsstyrelsen og Beredskabsstyrelsen informere om, hvordan ukrudtsbrænderen håndteres sikkert.

 

- Brænderen bør kun skrues så meget op, at ukrudtet bliver kortvarigt svitset. Det er desuden vigtigt at holde ukrudtsbrænderen på afstand af bygninger, bevoksninger og biler. Flammen fra brænderen antænder nemlig let brandbare materialer - også dem, man ikke ønsker at sætte ild til. Endelig opfordrer vi til at lade ukrudtsbrænderen blive i redskabsskuret i de tørre perioder og i blæsevejr, hvor det kan være svært at styre flammen, siger kommunikationskonsulent Lone Hansen fra Sikkerhedsstyrelsen.

 

Efter brug af ukrudtsbrænderen skal området tjekkes for oversete gløder. Lad ukrudtsbrænderen køle af før den stilles væk, og husk at afmontere gasflaske eller gasdåse. En ukrudtsbrænder skal være forsynet med DG-mærke – så er den godkendt til brug i Danmark.

 

Find råd om korrekt brug af ukrudtsbrænderen på www.sik.dk og www.brs.dk.

 

Sikker brug af ukrudtsbrænderen

- Ukrudtet skal svitses, ikke brændes

- Hold brænderen væk fra tør jord og tør bevoksning

- Husk god afstand til bygninger, biler og plankeværk

- Hold øje med glemte gløder

- Forlad aldrig en tændt eller varm brænder

- Afmonter gasflaske eller -dåse efter brug

- Tjek at ukrudtsbrænderen har DG-mærke

For oplysninger om korrekt og sikker anvendelse af ukrudtsbrændere – kontakt Sikkerhedsstyrelsen:

Kommunikationskonsulent Lone Hansen, tlf. 25 43 16 21Kommunikationskonsulent Mette Cramon, tlf. 25 43 16 53

For oplysninger om brandstatistik og regler om brandforebyggelse – kontakt Beredskabsstyrelsens kommunikationsenhed, tlf. 45 90 60 00 (omstilling)

 

Læs flere gode råd før du bruger ukrudtsbrænderen på odense.dk/brand og www.brs.dk.