Spring til indhold
Nyhed

Spis klimavenlig mad med asparges og vind præmier. Få inspiration i nyt opskriftshæfte

22-04-2013

Spis, fotografer og del erfaringer

Konkurrencens deltagere skal spise klimavenlig mad med asparges, fotografere maden og dele erfaringerne med andre på facebook, fortæller Anker Boye, der er formand for Odense Bæredygtighedsråd:

 

- Det kan være mad, man spiser i kantinen på job eller mad man spiser hjemme. Hvis man selv vil prøve kræfter med asparges, er der inspiration at hente i det nye opskriftshæfte ”Klimavenlige asparges – spis grøntsager i sæson”. Men deltagerne må selvfølgelig meget gerne bruge deres egne opskrifter med asparges, fortæller Anker Boye.

 

Derudover skal deltagerne komme med deres bud på, hvad der gør retten klimavenlig, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen, projektleder i Odense Kommunes Bæredygtighedssekretariat:

 

- Når retten indeholder asparges og andre grøntsager i sæson, er den allerede godt på vej til at blive klimavenlig. Ellers handler det om generelt at spise mindre kød og at vælge lyst kød fremfor rødt kød, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

 

Fælles udfordringer løses i fællesskab

At det er et bredt udsnit af odenseanske aktører, der har leveret de klimavenlige opskrifter, glæder Anker Boye:

 

- Vi taler meget om, at vi skal løse vores udfordringer i samarbejde med byens aktører. Og det er netop hvad vi ser i opskrifthæftet her, som er lavet i fællesskab af odenseanske kantiner, uddannelsesinstitutioner og private. Det glæder mig meget og samtidig siger det noget om, at klimavenlig mad er en naturlig del af hverdagen rundt omkring i Odense, fortæller Anker Boye.

 

Opskrifterne til hæftet er lavet af vidt forskellige odenseanske aktører (heriblandt flere medlemmer af Odense Bæredygtighedsråd): OUH, Fazer Food Services A/S, Odense Fødevarefællesskab, Fynsværket, Elsesminde Odense Produktions-Højskole, Odense Rådhus, Smagen af Fyn, University College Lillebælt m.fl. Alle aktører arbejder til dagligt med den klimavenlige dimension af maden

 

Opskriftshæftet kan allerede nu læses på http://www.odense.dk/Asparges eller fås på de odenseanske biblioteker i en trykt udgave (fra slutningen af uge 17).

 

Vind præmier

Rasmus Fredslund, kok og underviser ved Kold College, vil gennemgå de indkomne retter med asparges med klimavenlige briller på og fordele de mange præmier:

  • 25 billetter til “Aspargesfrokosten 2013” på Flakhaven, Odense d 18.5.2013.
  • 1 gavekort til en klimavenlig middag med asparges for to ved Restaurant No. 61 i Odense.
  • 1 gavekort til CITY ODENSE på kr. 300.
  • 2 gavekort til fairtradebutikken Karibu på hver kr. 150.

Læs kampagneflyer til konkurrencen: www.odense.dk/Asparges

 

Tekster til de vedhæftede fotos:

FOTO1. Til opskriftshæftet "Klimavenlige asparges" har Jens Asbjørn-Damsted, køkkenchef, Fazer Food Services A/S lavet retten Grillet kyllingebryst med letsyltede hvide asparges med rabarbervinaigrette, rapsmayonnaise og groft brød.

 

FOTO2. Jens Asbjørn-Damsted fortæller: Inspirationen til retten har jeg fundet ved at tænke i sæson og lokale råvarer. Samtidig er retten let at lave og tager ikke lang tid at tilberede. De søde rabarbere giver et godt modspil til de lidt syrlige asparges, hvilket får retten til at harmonere godt. Jeg har valgt at bruge koldpresset rapsolie i retten, da den både er klimavenlig og en kilde til de sunde fedtstoffer.

 

Alle opskrifter herunder fotos fra hæftet kan fås ved Torben Jarlstrøm Clausen (se kontaktinformationer).

 

Og det batter faktisk noget...

Klimaaftrykket for asparges ca. 100 gange mindre end for oksekød. Så det gør reelt en forskel, hvis du skifter noget af kødet ud med grøntsager som fx asparges. Beregninger viser, at hvis alle danskere spiser klimavenligt, vil det spare CO2 i mængder, som er af samme størrelsesorden som CO2 udledningen fra privatbilismen i Danmark!

 

Projektet om klimavenlig asparges er sat i søen af en projektgruppe, som også arrangerer Aspargesfrokosten 2013 (www.aspargesfrokost.dk). Gruppen er sammensat af Odense Bæredygtighedsråd, Kold College, OUH, Fazer Food Services A/S, Odense Fødevarefællesskab, Fynsværket, Elsesminde Odense Produktions-Højskole, Odense Rådhus, Smagen af Fyn, University College Lillebælt, Udvikling Fyn m.fl.

Opdateret 03-08-2015