Spring til indhold
Nyhed

Odense kræver mere politi i Vollsmose

20-09-2013

Pakker, der ikke kan bringes ud, brændte scootere, flaskekast mod politiet og chikane af brandvæsen, der ikke tør køre ind og løse deres opgaver. Det har været hverdag i Vollsmose de senere uger, hvor balladen er eskaleret. Tusindvis af almindelige borgere kan ikke leve et roligt og trygt liv i deres bydel.

Det får nu Odense Kommune til at bede justitsminister Morten Bødskov (S) om akut at tildele Fyns Politi flere politifolk, så de kan øge deres indsats i Vollsmose yderligere. Rådmand Peter Rahbæk Juel (S) fra Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har netop rettet henvendelse til justitsministeren med kommunens krav.

”Det har gennem længere tid sydet og boblet i Vollsmose. Vi oplever, at uroen er ude af kontrol lige nu, og at situationen er ekstraordinær. Politiet har sagt til pressen, at der er tale om omkring 100 banditter, som aktuelt laver ballade foruden dem, som begår den hårde kriminalitet – det drejer sig om 30-50 ifølge politiet. Jeg anerkender politiets og nærpolitiets indsats i området – de gør et godt stykke arbejde. Men deres tilstedeværelse er ikke stor nok. De kan åbenlyst ikke bekæmpe balladen med det mandskab, de har. Jeg frygter, at urolighederne kan nå et omfang, som det vi så efter EID-festen sidste år, siger Peter Rahbæk Juel.

 

Vi skal vinde magtkampen

 

Rådmanden påpeger, at der er brug for en langvarig og stærk indsats fra politiet.

”Det er ikke nok kortvarigt at skrue indsatsen op. Vi er oppe imod et omsiggribende fænomen, hvor banditterne og de hårde kriminelle sætter sig på området – både ved at begå kriminalitet og ved at lave bandegraffiti selv på legepladserne. Der er en magtkamp i gang, som jeg oplever, at vi er ved at tabe. Politiet skal have talstærke betjente i front i lang tid for at vinde kampen. De er den demokratisk legitime myndighed, som skal opretholde lov og orden. Jeg er alvorligt bange for, at magten tipper over til de kriminelle, hvis ikke politiet får den opbakning og det mandsskab, de har brug for. Og så havner vi en situation med et parallelsamfund, der sætter sine egne regler ”, siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:

”Det er derfor jeg vil have justitsministen til at tildele Fyns Politi mere mandskab, og det indtil banditstyret i Vollsmose er væk fra jordens overflade – om det varer tre måneder eller ti år. Vi må ikke give op. Det er også vores demokrati, der bliver udfordret, når en gruppe banditter på den måde tiltager sig magten i en bydel”.

Peter Rahbæk Juel (S) vedkender sig politikernes medansvar for, at udviklingen i Vollsmose ikke er vendt endnu.

”Kommunen skal forebygge, men vi kan ikke forebygge os ud af den aktuelle eskalerende kriminalitet. Politiet skal nedkæmpe den. Og så kan vi sætte ind med en forstærket forebyggende indsats. Den har vi iværksat, og vi styrker også indsatsen. Vi er ved at smede en stærk kæde mellem politi, kommune, boligorganisationer og beboere. Det arbejde tror vi på lykkes. Men først må vi have ro i området ved en massiv politiindsats, lyder det fra rådmand Peter Rahbæk Juel.