Spring til indhold
Nyhed

Nyt supermuseum sprænger rammerne for billedkunstformidling i Danmark

10-01-2013

Fredag starter jagten på den helt rigtige direktør, der skal stå i spidsen, når Kunsthallen Brandts, Fyns Kunstmuseum og Museet for Fotokunst i Odense lægges sammen. Allerede i løbet af 2013 er der skabt et nyt og unikt billedkunsttilbud. Visionen er bl.a., at den nye institution skal udvikle selve måden, man oplever kunst på.

- Vi søger en karismatisk og visionær person, der tør sprænge rammerne for billedkunstformidling. Med fusionen ønsker vi at skabe et unikt billedkunsttilbud, som ikke blot er en kopi af de tilbud man kender fra andre byer, udtaler by- og kulturrådmand Steen Møller, der er formand for bestyrelsen.


Se stillingsopslaget: ”Direktør til ny billedkunstinstitution i Odense”


Modellen kendes fra udlandet – men ikke før set i Danmark

Projektet er unikt i Danmark og har stor bevågenhed i Kulturstyrelsen. Otte fremtrædende personer har som medlem af fusionsbestyrelsen engageret sig i projektet heriblandt den svenske museumsdirektør ved Moderna Museet i Malmø John Peter Nilsson.


- Mange førende museer rundt om i verden indeholder allerede, hvad Odenses nye supermuseum kommer til at indeholde. Fusionen giver mulighed for at lave udstillinger, som de enkelte institutioner ikke kunne gøre før, siger John Peter Nilsson.


Ole Winther, kontorchef i Kulturstyrelsen, udtaler:

- Det er en spændende udvikling i Odense, hvor kunstinstitutioner samler sig i en ny slagkraftig enhed. Vi har ikke tidligere set kunstmuseum og kunsthal gå sammen på den måde. Så det bliver interessant at se, hvordan det kan skabe nye tilbud af høj kvalitet. Der er potentiale for en ny dynamisk institution, som står stærkt på både forskning og nyskabende formidling. Det kan blive en markant styrkelse på det billedkunstneriske landkort.

Fagligt løft og udvikling er argumentet

Mere end 40 sammenlægninger af museer er gennemført i Danmark de seneste år. Men fusionen i Odense er ikke som i andre byer.


- Denne sammenlægning er anderledes end de fleste, fordi den sammenlægger institutioner inden for samme fagområde. Det synes jeg først og fremmest er en god ide, fremfor sammenlægninger mellem kulturhistoriske og kunsthistoriske museer, hvor jeg synes det kan være svært at se, hvad man vinder andet end administrative fordele, udtaler Sanne Kofod Olsen, Museumsdirektør på Museet for Samtidskunst i Roskilde og medlem af fusionsbestyrelsen.


Sanne Kofoed beskriver den fremtidige billedkunstinstitution i Odense sådan:
- Det bliver en institution, der skal kunne rumme meget - fra guldalder til nutiden - men det bliver også en af de store museumsinstitutioner i landet. Det synes jeg giver helt nye perspektiver i forhold til det kunsthistoriske indhold man kan arbejde med, publikumsudvikling, formidling, m.m. Det åbner op for et helt nyt udviklingspotentiale, som bliver spændende at se udfoldet.


- Visionen er, at Odense opnår en tydelig kulturprofil på billedkunstområdet. Og det skal ske ved at vi udvikler de stærke tilbud, som allerede findes i Odense. Det moderne publikum er kræsent og forventer det bedste. De har høje forventninger, som vi skal have format til at indfri. Ved at samle kræfterne i én stærk organisation, er jeg sikker på, at vi foretager en god investering for fremtiden. Det bliver en unik institution, som kan videreudvikle den store kulturværdi, Brandts-området i Odense har, udtaler by- og kulturrådmand Steen Møller.


Ansøgningsfrist til direktørstillingen er mandag 28. januar kl. 12.


FAKTA om ny billedkunstinstitution i Odense:

Tid: Sammenlægningen sker i løbet af sommeren 2013

Hvad: Kunsthallen Brandts, Fyns Kunstmuseum og Fotomuseet samles i en ny billedkunstinstitution

Sted: Institutionen skal have til huse i Brandts Klædefabrik

Kontaktinformation

Medlem af bestyrelsen

John Peter Nilsson

Museum Director

Moderna Museet Malmö

Tlf.: +46 708 30 16 76

jp.nilsson@modernamuseet.se


Medlem af bestyrelsen

Sanne Kofod Olsen

Museumsdirektør

Museet for Samtidskunst Roskilde

Tlf: +45 4631 6572

Sannekol@samtidskunst.dk


Kunststyrelsen

Ole Winther

kontorchef i Kulturstyrelsen

Tlf.: +45 3373 3373 ole@kulturstyrelsen.dk

By- og kulturrådmand og formand for bestyrelsen

Steen Møller

By- og Kulturforvaltningen

Odense Kommune

Tlf: 6551 2000

Mobil: +45 5148 1920

sm@odense.dk


Kulturchef

Ellen Drost

By- og Kulturforvaltningen, Kultur

Odense Kommune

Direkte tlf.: +45 4036 1460

drost@odense.dk


Uddybning af proces, stillingsopslag, citater i fuld længde:

Nicolai Frank

Kulturkonsulent

By- og Kulturforvaltningen, Kultur

Odense Kommune

Direkte tlf.: +45 6551 2805

nfra@odense.dk