Spring til indhold
Nyhed

Mystiske middelalderlige benplader vækker begejstring hos arkæologer

17-07-2013

Den store arkæologiske udgravning midt i Odense kaster endnu et spændende fund af sig. To flotte benplader med middelalderlig ornamentik er netop dukket op af mulden og har sat arkæologer og konservatorer på overarbejde. Benpladerne har indridsede motiver og er så unikke, at de kaster langt flere spørgsmål af sig end svar.

 

Middelalder-arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen er begejstret:

 

”Det er vildt spændende! Det var mig selv, der fandt den første plade og jeg kunne med det samme se, at her havde vi fat i noget særligt. Det er ikke så tit vi ser billedmotiver fra middelalderen i udgravninger, og når det sker, er det oftest på mønter, så det her er virkeligt interessant.”

 

Præcist hvad motiverne forestiller, er dog blot et af de mange spørgsmål, som Maria og hendes kolleger stiller sig selv i disse dage. Motivet på den ene plade ligne umiddelbart en ørn, der har fanget en fisk. Motivet på den anden plade er endnu vanskeligere at tyde.

 

”Det lader ikke til at være religiøse motiver. Det kunne godt ligne noget af det man ser i de i datiden så populære bestiarier, dvs. bøger med billeder af både dyr og fabeldyr, men vi er stadig på jagt efter svaret. Vi er sikre på, at de to benplader hører sammen, men ellers må jeg godt nok sige, at pladerne er lidt af et mysterium.”

 

Et af de mange andre spørgsmål, som arkæologerne skal finde svar på er, hvad pladerne er lavet af.

 

”Pladerne er lavet af dyreknogle. Men fra hvilket dyr? Den største af pladerne er 8 cm, bred og i eet stykke, så det må være et meget stort dyr, måske en hval? I så fald er de muligvis importeret fra et af de nordligere skandinaviske regioner.” siger Maria Elisabeth Lauridsen.

 

Den fremherskende teori blandt arkæologerne lige nu er, at pladerne er dele fra en personlig genstand, måske et håndspejl, hvor pladerne har været limet på et andet materiale. Møddingen, som pladerne blev fundet i, er fra 1500-tallet, men det betyder ikke nødvendigvis, at pladerne ikke kan være ældre.

 

Nu er jagten gået ind på at finde svar på de mange spørgsmål. Pladerne er sendt til konservering og Odense Bys Museer er i fuld gang med at kontakte eksperter fra andre fagområder, så man i fællesskab kan løs mysteriet om de flotte benplader fra Odenses middelalder.

 

Mandag til torsdag er der gratis rundvisning i de arkæologiske udgravninger i Odense og hvis man skynder sig, kan man stadig nå at se fundstedet for de nyudgravede plader.

 

Fakta

 

Arkæologi

 

De arkæologiske udgravninger strækker sig over ca. 2,5 år og 10.300 m2. Det er Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne.

 

Odense Bys Museer udfører de arkæologiske undersøgelser på vegne af byomdannelsesprojektet Fra Gade til By.

 

Udgiften til udgravningerne er på 37 mio. kr. Prisen er en maksimum pris.

 

Hver mandag til torsdag er der gratis rundvisninger i udgravningen kl. 13.30. Om tirsdagen desuden kl. 16.30. Mødested ved den blå skurvogn foran ruinen på I. Vilhelm Werners Plads bag Odense Rådhus.

 

På onsdage kan man desuden besøge arkæologens arbejdende værksted, og se hvordan arkæologer og konservatorer arbejder. Hvor gammel er tepotten egentlig og er det en ko-knogle eller en menneske-knogle, vi har fundet?

 

Fra Gade til By

Fra 2013 til 2020 omdannes den fire-sporede Thomas B. Thriges Gade til et bilfrit byrum midt i Odense. Det er det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.

 

Der bygges ca. 53.000 etage m2 med plads til ca. 350 boliger og 500 arbejdspladser.

 

Projektet gennemføres som et partnerskab mellem Odense Kommune og Realdania. Arkitektfirmaet Entasis er rådgiver for projektet.

 

Projektet koster 710 mio. kr., hvoraf Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 mio. kr. og 200 mio. kr. finansieres ved salg af byggeretter.

 

Læs meget mere om omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade på fragadetilby.dk og følg udgravningen og de øvrige aktiviteter i forbindelse med omdannelsen på facebook.com/infoboksen