Spring til indhold
Nyhed

Minister: Kommuner herunder Odense må gerne arbejde med Fairtrade By

13-05-2013

Beslutningen om at Odense skal være Fairtrade By blev taget af Odense Byråd i marts 2012, hvor Odense Bæredygtighedsråd blev udpeget til at være bindeled til lokale aktører. Rådets formand Anker Boye ser frem til, at projektet nu løbes i gang igen:

 

- Jeg glæder mig meget over ministerens afgørelse. Vi taler jo ofte om at udvise samfundsansvar og rigtig mange virksomheder er nået langt på dette område. Men jeg mener, at samfundsansvar må udvises af alle aktører og selvfølgelig også af kommuner, siger Anker Boye, som ligeledes lægger vægt på, at Fairtrade By er et initiativ, som samler kommune, erhvervsliv, enkeltpersoner, uddannelsesinstitutioner m.fl. om at fremme etisk forbrug i Odense.

 

Torben Jarlstrøm Clausen, Odense Kommunes Bæredygtighedssekretariat, som er projektleder på Fairtrade By i Odense, ser frem til at puste liv i projektet:

 

- Vi var faktisk nået ret langt i processen sidste år og havde fået det meste af organiseringen på plads. Forskellige aktører i byen bød ind på projektet og vi havde fået et godt samarbejde med den frivillige verden. Så nu skal vi have knyttet kontakterne igen og komme i gang hvilket jeg ser frem til, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.

 

Om Fairtrade By Odense

Projektet er sat i søen af Odense Byråd og gennemføres med Odense Bæredygtighedsråd som bindeled til eksterne aktører.

 

Fairtrade By er et koncept for kommuner, der vil arbejde med etisk forbrug og samtidig samle kommune, erhvervsliv, enkeltpersoner og organisationer om et fælles projekt. Fairtrade har generelt til formål gennem handel at forbedre arbejds- og levevilkår for nogle af verdens fattigste bønder.

 

I Danmark har bl.a. Københavns og Århus Kommune status som Fairtrade By. At bruge fairtradeprodukter er en enkel og synlig måde at signalere på, at byen tager et socialt og globalt ansvar.

 

Fairtrade By skal således bidrage til at øge opmærksomheden omkring etisk handel både internt i kommunen og blandt byens caféer, butikker, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner m.m.

 

Tekst til den vedhæftede grafik:

Kim Bech, kantineleder på Rådhuset og Odense Bæredygtighedsråds formand Anker Boye prøvesmagte i foråret 2012 kommunens nye fairtrade the. Senere blev fairtradeprojektet sat i bero. Nu kan der atter serveres fairtrade the på rådhuset.