Spring til indhold
Nyhed

Køb en røgalarm til en, du holder af

25-11-2013

En typisk hændelse: Det er aften og en ældre dame stiller et tændt stearinlys i vindueskarmen, tæt på gardinet. Kvinden falder i søvn og opdager ikke, at der går ild i gardinet. Flammerne spreder sig og kvinden når ikke at ringe 112, og dør af sine kraftige forbrændinger og den alvorlige røgforgiftning. En røgalarm kunne have reddet hende.

 

(U)hyggelig vintertid

 

Vi har netop stillet urene tilbage og ser frem til den hyggelige vintertid med kortere dage og tændte stearinlys. Men hygge og glæde kan hurtigt forvandles til et sandt mareridt. Statistikken viser, at 77 mennesker i gennemsnit dør hvert år som følge af brand, og i 82 % af tilfældene er der ikke installeret en røgalarm.

 

I den kommende tid gennemfører BrandBevægelsen en røgalarmkampagne, som særligt fokuserer på ældre menneskers behov for en røgalarm i hjemmet. Den kan vise sig at være en investering for livet.

 

Unge hjælper ældre

 

Kampagnen hedder ’Red Farmor’ og skal få flere unge til at hjælpe de ældre med at få en røgalarm sat op. Ældre er nemlig væsentligt mere udsatte i forhold til brand end yngre, og - paradoksalt nok - er de samtidig også den befolkningsgruppe, som har færrest røgalarmer i hjemmet. Mange ældre magter simpelthen ikke selv at sætte røgalarmen op.

 

Fakta om Red Farmor

 

BrandBevægelsen er et netværk af private og offentlige organisationer, som arbejder på at nedbringe antallet af brandulykker og gøre danskerne bevidste om risikoen ved brand.

 

Kampagnen ’Red Farmor’ gennemføres i hele landet i uge 48.

 

Den 1. november er den nordiske røgalarmdag. Det er besluttet af de nordiske ministre med ansvar for beredskabet – i Danmark Forsvarsministeren

 

’Red Farmor’ støttes af TrygFonden.

 

Læs om ’Red Farmor’ og hent materialer på hjemmesiden www.redfarmor.dk. Billeder kan frit anvendes.

  • Ved 82 % af dødsbrandene i Danmark er der ingen røgalarm i boligen.
  • 600.000 boliger i Danmark har ingen røgalarm.
  • Rygning er den mest almindelige årsag til dødsbrande – Røgen vækker ikke den sovende – det gør røgalarmen.
  • Køb en CE-mærket røgalarm, sæt den i loftet midt i rummet og afprøv testknappen regelmæssigt.