Spring til indhold
Nyhed

Enestående glasring fra 1000-tallet fundet - Invasionsstyrke efterlod fingerring i Odense

30-07-2013

Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne, der er en del af forberedelserne til byomdannelsesprojektet Fra Gade til By i Odense, bliver ved med at kaste spændende fund af sig.

 

Arkæologerne har nu fundet en intakt fingerring af glas fra den helt tidlige middelalder. Ringen dateres til 1000-1100 årene og er med al sandsynlighed kommet til Fyn ved et af de talrige invasioner fra vendiske krigere i årene omkring det første årtusindskifte.

 

Fra Tyskland kendes flere fund, men fra danske udgravninger kendes kun et enkelt fortilfælde fra Ribe. Her var ringen dog knust, så kun den ene halvdel er bevaret. Den fine glasring fra Odense er derfor enestående i Danmark.

 

Arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen glæder sig over det sjældne fund:

”Det er helt specielt det her, fordi ringen er så sjælden for danske forhold. For det første er det fantastisk, at den er bevaret så fin og intakt. Den er jo trods alt lavet af glas og derfor ekstra skrøbelig. For det andet er det en genstand, som fortæller en spændende historie om en begivenhedsrig periode i Danmarkshistorien”.

Sådan kom ringen til Odense

De danske øer var i årene omkring år 1000 udsat for talrige voldsomme invasioner og plyndringer fra de navnkundige Vendere. De kom fra øerne Femern og Rügen og den del af det europæiske fastland, som i dag udgør Tysklands og Polens nordlige kyststrækning mod Østersøen.

 

Maria Elisabeth Lauridsen tror dog ikke, at ringen er tabt i Odense i forbindelse med en plyndring:

”Denne her ring tror jeg repræsenterer den mere fredelige del af danskernes kontakt med venderne. De var en sand plage for Danmark i mange år, men nogle af dem slog sig også ned og levede i fredelig sameksistens med danskerne. Det er nok på den måde, at ringen er havnet i Odense”.

 

På Fyn er stednavne som Vindinge og Vindeby levn fra vendiske bosættelser og af og til dukker der også genstande op, som kan spores tilbage til vendernes færden i Danmark. Blandt andet fandt man for år tilbage en lille træfigur i Svendborg, som viste sig at forestille den vendiske gud Svantevit.

 

Krønikeskriveren Saxo fortæller, at den navnkundige danske kong Valdemar den Store besluttede sig for at sætte en endegyldig stopper for de besværlige vendere. Ved et stort slag nær Arkona på Rügen underlagde han sig byen og ødelagde den store Svantevit figur, som venderne tilbad. Da venderne så, at Svantevit ikke hævnede sig på danskerne lod de sig endelig omvende til kristendommen.

 

Den fine vendiske glasring kan fra tirsdag den 30. juli ses i Fra Gade til Bys røde infoboks på Fisketorvet i Odense.

 

Mandag til torsdag er der gratis rundvisning i de arkæologiske udgravninger.

 

Se åbningstider m.m. på fragdetilby.dk og facebook.com/infoboksen.

 

Kontakt:

Arkæolog Maria Elisabeth Lauridsen, Odense Bys Museer, tlf.: 2037 9422

Kommunikationsansvarlig Ann-Britt Nørgaard, Fra Gade til By, tlf.: 24263950

Fakta

Arkæologi

De arkæologiske udgravninger strækker sig over ca. 2,5 år og 10.300 m2. Det er Danmarks hidtil største udgravning i en middelalderlig bykerne.

 

Arkæologerne har tidligere på året fundet bla. en 900 år gammel hunde høm høm og to mystiske, dekorerede benplader fra middelalderen.

 

Odense Bys Museer udfører de arkæologiske undersøgelser på vegne af byomdannelsesprojektet Fra Gade til By.

 

Udgiften til udgravningerne er på 37 mio. kr. Prisen er en maksimum pris.

 

Hver mandag til torsdag er der gratis rundvisninger i udgravningen kl. 13.30. Om tirsdagen desuden kl. 16.30. Mødested ved den blå skurvogn foran ruinen på I. Vilhelm Werners Plads bag Odense Rådhus.

 

På onsdage kan man desuden besøge arkæologens arbejdende værksted, og se hvordan arkæologer og konservatorer arbejder. Hvor gammel er tepotten egentlig og er det en ko-knogle eller en menneske-knogle, vi har fundet?

 

Fra Gade til By

Fra 2013 til 2020 omdannes den fire-sporede Thomas B. Thriges Gade til et bilfrit byrum med boliger og letbane midt i Odense. Det er det mest gennemgribende byomdannelsesprojekt i Odenses historie.

 

Der bygges ca. 53.000 etage m2 med plads til ca. 350 boliger og 500 arbejdspladser.

 

Projektet gennemføres som et partnerskab mellem Odense Kommune og Realdania. Arkitektfirmaet Entasis er rådgiver for projektet.

 

Projektet koster 710 mio. kr., hvoraf Realdania og Odense Kommune hver betaler 255 mio. kr. og 200 mio. kr. finansieres ved salg af byggeretter.