Spring til indhold
Nyhed

AKTIV ALDERDOM – ET DRØMMESCENARIE ER SKUDT I GANG

14-03-2013

Sådan ser drømmescenariet ud for Virksom dialog, Odense Kommune, der netop har skudt et storstilet projekt i gang sammen med forskere fra institut for idræt og biomekanik, SDU. For hvordan knækker man koden, når antallet af ældre vokser eksplosivt de kommende år og samfundsøkonomien skal holdes i balance? Fakta er, at antallet af 80+ årige vil være fordoblet i Region Syddanmark i 2030.

 

Under overskriften Sund Aldring har forskerne udviklet nye og bedre måder at teste ældres helbred på, og Odense Kommune er gået i gang med at finde de 400 testpersoner der skal indgå i projektet. Sund Aldring skal løbe over 2 år og projektet er støttet med 11 mio. kr. fra Interreg 4A (EU)

- Min vision er, at vi bliver bedre til målrettet at identificere de ældre der er i risikozonen for at tabe deres fysiske funktion, og at de dernæst tilbydes en aktiv livsstil for eksempel ved at der oprettes mange centre med specialiseret træning. Træningen kan også være med til at opbygge sociale netværk, for at bryde den isolation mange medborgere oplever, netop når fysikken går ned ad bakke, fortæller projektkoordinator adjunkt, ph.d. Paolo Caserotti fra institut for Idræt og biomekanik.

Deltagerne i projektet testes i forbindelse med forebyggende hjemmebesøg, på ganghastighed, balance, demens, selvoplevet helbred og træthed, og viser de sig sårbare over for det som måles på, tilbydes de specialiseret træning og rådgivning om en mere aktiv og sund livsstil. Desuden får de udleveret et såkaldt accelerometer om deres håndled, et apparatur der kan måle ens daglige aktiviteter og kvaliteten af nattesøvn.

 

I forvejen er forebyggende hjemmebesøg for borgere over 75 år fast procedure i Odense Kommune, men håbet for projektet er, at man i fremtiden kan spotte og rådgive de sårbare ældre, inden helbredet for alvor skranter, så de bliver bedre til selv at tage hånd om egen sundhed.

Læs mere om HANC- projektet på: http://www.sdu.dk/om_sdu/fakulteterne/sundhedsvidenskab/nyt_sund/aldringsforskning_paolo_caserotti