Spring til indhold
Nyhed

Årets Ildsjæl skal findes i stærkt felt

13-09-2013

Tirsdag den 24. september danner festsalen på Odense Rådhus for 7. gang ramme om kommunens årlige fejring af byens mange frivillige ildsjæle på social- og sundhedsområdet.

 

De frivillige foreninger beslutter selv ved afstemning, hvem af de tre nominerede der skal modtage den prestigefyldte Ildsjælepris for en særlig indsats for udsatte og vanskeligt stillede mennesker i Odense. Anders Lund Madsen er konferencier og Borgmester Anker Boye uddeler prisen som består af to skulpturer, udformet af Jens Galschiøt i forbindelse med FN`s frivillighedsår i 2001.

 

 

Ildsjæleprisen uddeles af Odense Kommune til en frivillig social forening, der på særlig vis har øget virkelysten eller styrket livskvaliteten for mennesker i særligt vanskelige kår, som har skabt synlighed omkring en overset problematik eller værdien af socialt arbejde eller været nyskabende eller har fremmet samarbejdet i den frivillige sociale verden.

 

De tre nominerede er:

 

- Menighedsplejernes aflastningstjeneste: Yder aflastning til dementramte pårørende ved hjælp af en bred vifte af aktiviteter til demente. Organisationen har opnået et fint samspil med det offentlige omkring både målgruppen og rekruttering af frivillige, der typisk har erfaring fra plejesektoren.

 

- Samtaleboblen: En relativt ny forening, der på kort tid og uden landsorganisatorisk bagland har formået at gå nye veje i socialt arbejde med coaching af studerende i tæt partnerskab med uddannelsesinstitutioner i Odense. Foreningen har taget initiativer til samspil med såvel det offentlige som det øvrige foreningsliv.

 

- Røde Kors Odense: Foreningen har i de senere år ekspanderet sine frivillige sociale aktiviteter til gavn for flere forskellige målgrupper og har i 2013 opnået en markant stigning af frivillige ved hjælp af kampagner, der har sat fokus på ensomhedsproblematikker. Røde Kors indgår i nyskabende samspil med det offentlige og brugerorganisering.

 

”De tre nominerede vidner om et stærkt felt, hvilket igen afspejler at vi har mange dygtige og engagerede ildsjæle i det sociale arbejde i Odense. Som kommune er vi meget bevidste om, at de sociale foreninger kan noget, vi i det offentlige system ikke altid kan, og vi arbejder hele tiden på at styrke vores gode samarbejde med foreningerne. Jeg glæder mig meget til at fejre deres vigtige arbejde”, siger borgmester Anker Boye.

 

 

Fakta:

Tid og sted:

Ildsjæleprisen 2013 overrækkes på Odense Rådhus tirsdag d. 24. september kl. 16.00-18.00.

Festen er for inviterede medlemmer af frivillige, sociale foreninger i Odense.

 

Kriterier:

Foreninger og organisationer i det frivillige sociale arbejde kan indstilles til prisen. Foreningens/ organisationens arbejde skal være lokalt forankret i Odense.

Enkeltpersoner kan ikke indstilles.

Ved frivilligt socialt arbejde forstås en ulønnet indsats, der foregår inden for rammerne af en forening eller organisation. Indsatsen skal rette sig mod de målgrupper, som den sociale sektor beskæftiger sig med det vil sige udsatte børn og unge, ældre, handicappede, kronisk syge, udsatte eller vanskeligt stillede grupper.

Prisen gives til en frivillig social forening eller organisation, der har medvirket til èt eller flere af følgende punkter:

- øget engagementet og virkelysten for individer og /eller foreninger/organisationer

- styrket livskvaliteten og trivslen for en gruppe af mennesker i særligt vanskelige kår

- skabt synlighed og opmærksomhed omkring en ellers overset problematik

- synliggjort kvaliteten/ værdierne ved frivilligt socialt arbejde

- iværksat nyskabende aktiviteter med frivillige

- fremmet samarbejdet i den frivillige sociale verden

 

Tidligere års vindere:

2011: Foreningen Frivillige i lokalområde 3

2010: NEFOS, Netværket for Selvmordsramte

2009: Center for Seksuelt Misbrugte

2008: Landsforeningen for udbrændte

2007: Havebæks Venner