Spring til indhold
Nyhed

Odense baner vejen for de grønne job

28-06-2012

En mandag formiddag skifter et tømrerfirma vinduer ud i et hus i Odenseforstaden Sanderum. To tømrere erstatter nu de slidte vinduer, der har siddet i huset i 30 år, med vinduer, som i endnu højere grad sparer på varmen.

 

Står det til Odense Kommune, vil det komme til at ske mange gange i fremtiden. For med Odense Kommunes energiplan, der lige nu er i høring, kan energirenovering af huse være med til at skabe job hos de lokale håndværkere og leverandører, der kan tilbyde at løse den slags opgaver.

 

Med planen vil der komme et øget fokus på de energirigtige initiativer, som sparer på energiforbruget og holder de høje udgifter til energi nede. Og dermed baner den kommende plan vej for grønne job. Det mener Steen Møller, der er rådmand i Odense Kommune.

 

-Når vi skal gå fra sort energi til den grønne, kræver det, at vi sætter fokus på vores energiforbrug. Det kan vi for eksempel gøre ved at skifte til energirigtige vinduer, isolere bedre og skifte oliefyret ud med fjernvarme eller jordvarme. Og de opgaver giver arbejdspladser, siger Steen Møller.

 

Tømrermester Peter Ellegaard, der er direktør i Tømrer-og Snedkerfirmaet Peter Ellegaard A/S i Odense, ser også energirenovering som vejen til nye job.

 

-Det er jeg sikker på, for energipriserne stiger, og det samme gør kravene til isolering, siger Peter Ellegaard og fortsætter.

 

-Jeg tror på, at det er vigtigt, at man er fremsynet. Ellers ryger man af vognen. Jeg tror, at kunderne vil vælge mig i stedet for en anden, hvis de på min hjemmeside kan se, at jeg er energihåndværker, fortsætter Peter Ellegaard. Han har selv deltaget i et energikursus over fire måneder, og det er nogle af hans håndværkere, der denne dag skifter vinduer i huset i Sanderum.

 

Også hos Håndværksrådet, der har 20.000 medlemsvirksomheder, kan man godt se idéen med energirenovering som vej til flere job.

 

-Jeg kan ikke sætte tal på det, men hvis der går hul på bylden, kan der være tusindvis af job i det, siger Henrik Lilja, der er energipolitisk medarbejder i Håndværksrådet og fortsætter.

 

-Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut er der et marked for energirenovering på 200 milliarder. Ifølge Henrik Lilja er der dog stadig muligheder for forbedringer.

 

-Vi har stadig ikke tilnærmelsesvist set markedet udfolde sig, og en fremadrettet løsning kan være, at flere kommuner ser lyset og får alle relevante aktører på banen. Ikke kun håndværkerne. Det kan for eksempel være den finansielle sektor. Hvis alle her havde fokus på energidagsordenen, ville håndværksvirksomhederne ikke længere være ene om at stå på mål for de energirigtige løsninger. Det ville i sig selv kunne give et betydeligt løft, siger Henrik Lilja.

Kontaktinformation

Steen Møller, rådmand, By- og Kulturforvaltningen, tlf. 65512003, e-mail: sm@odense.dk

Jane Immerkær, projektleder, By- og Kulturforvaltningen, tlf. 65512493, e-mail: jimn@odense.dk

Henrik Lilja, energipolitiskmedarbejder, Håndværksrådet, tlf. 32630315, e-mail: lilja@hvr.dk