Spring til indhold
Nyhed

Nyt hverdagsliv i topmoderne boliger til handicappede

15-05-2012

Kl. 13.30 i dag, tirsdag den 15. maj, indvier handicaprådmand Jane Jegind (V) et nyt og topmoderne handicapbyggeri på Munkehatten 2-6 i Odense. Pressen er velkommen til at deltage i festlighederne.

Byggeri giver nyt hverdagsliv
Det nye byggeri er lyst og indbydende både ude og inde, og så er det først og fremmest indrettet, så beboerne, der alle er svært handicappede, i højere grad har mulighed for et hjemmeliv på egne præmisser.

- Det er en stor dag i dag. Med de nye boliger har beboerne fået større frihed til at vælge fællesskabet til og fra – og til at bo og leve, som de ønsker, udtaler rådmand Jane Jegind.

Før havde beboerne på Munkehatten blot et værelse på 14 m2, som de kunne kalde hjem. Al aktivitet inkl. bad og toiletbesøg foregik i fællesarealer. I dag bor de nu i alt 35 beboere i toværelseslejligheder, ca. 50 m2, med tekøkken, eget bad og toilet og stadigvæk mulighed for at mødes i fællesarealerne til spisning, hygge eller fælles tv-aftener.

Teknologien flyttet ind
Dørene åbner automatisk, når du går – eller kører som de fleste af beboerne – rundt på det nye Munkehatten. Det gælder også dørene til elevatoren, der i øvrigt sætter automatisk i gang, når du er kommet ind i den.

Blot et lille eksempel på, at friheden til at bevæge sig rundt og besøge hinanden eller køre udenfor – uden at være afhængig af hjælp fra personalet – er blevet meget større.

I forbindelse med byggeriet af Munkehatten har der været stort fokus på at indføre så meget brugbar teknologi som muligt. Lige fra vaskemaskinen på badeværelset (ny og skattet teknologi for flere af beboerne), til køkkenoverskabene, der kan køre op og ned med et tryk på knappen og forskellige kaldesystemer tilpasset den enkelte beboer (stemme-puste kald, trykfunktioner i mange størrelser efter motorisk evne, vibrations kald osv).

Desuden er der automatisk lys og låsesystem – eneste nøgle er til postkassen – i samtlige lejligheder, som også er gjort klar til, at man hurtigt kan etablere automatisk toilet, automatiske gardiner og automatisk åbning/lukning af vinduer og dør ud til udearealet.

Kalendersystem giver frihed
Det helt store projekt er afprøvning af et avanceret kalendersystem. På en tablet fastmonteret på kørestolen eller en trykfølsom skærm i lejligheden kan beboerne med et par enkelte tryk tage styring over eget hverdagsliv og selv tilmelde sig aktiviteter, vælge menuer fra køkkenet og se hvilke medarbejdere, der er på arbejde.

På sigt er håbet også, at kalendersystemet udvikles til at fungere som kommunikationsredskab, der kan lette kommunikationen med omverdenen for de mange beboere, der ikke kan tale og derfor gør brug af forskellige teknologier.

FAKTA om det nye Munkehatten
Indvielsen i dag er første fase i ’det nye Munkehatten’, hvor de 25 beboere fra ’det gamle Munkehatten’ plus ti nye i april flyttede ind i det nye byggeri. Senere på året flytter yderligere 10 beboere ind i ’det gamle Munkehatten’, som lige nu er ved at blive renoveret, og som også vil rumme en dagcenterfunktion, som vil skabe større sammenhæng og fleksibilitet i beboernes dagligdag.

Der er også tænkt på miljøet i det nye Munkehatten, som på taget er udstyret med et solcelleanlæg på 60 KW. Selve taget er beklædt med hhv. mineralet olivin (2700 m2) og grønt mostag (120 m2), der bl.a. reducerer luftforurening aktivt og reducerer konsekvenserne af øget nedbør på grund af klimaforandringerne. Mostaget dæmper desuden temperatursvingninger og støj.

Renoveringen og ombygningen af Munkehatten er vedtaget af Odense Byråd og kommer til at koste godt 100 mio. kr.

Tid og Sted
Tirsdag den 15. maj kl. 13.30
Munkehatten 2-6
5210 Odense SØ

Pressen er velkommen og har bl.a. mulighed for besøg i lejlighederne, interview med pårørende og beboere og se, hvordan den avancerede kalender fungerer.

Yderligere oplysninger
Rådmand Jane Jegind, 20 91 10 31
Centerleder Annette B. Larsen, 23 31 47 57