Spring til indhold
Nyhed

Forrygende verdensmusik med fem virkelige mestermusikere

28-03-2012

Basiru Suso Group er en ny gruppe på den internationale verdensmusik scene, men består af garvede musikere, der alle er virkelige mestre på deres respektive instrumenter, og som forstår at løse samspillets gåder til fulde. Både når det gælder mere strukturerede numre og når det drejer sig om ren improvisation.

Basiru Suso Group spiller åben, intuitiv musik fra Gambia & Mali med et stærkt rytmisk fundament og lidt krydderi i form af et par skud af vestlig fusionsmusik.  Samlet set kan man betegne orkesterets musik som ”Afro/Fusion-musik.”

Basiru Suso Group består af to musikere fra Gambia/Mali samt tre musikere fra Danmark.

Den herboende kapelmester Basiru Suso, der både synger og spiller kora, har boet i Danmark siden 1997. Han kommer fra en familie, der har en alenlang tradition som girotter (historiefortællere) og kora-spillere på højt niveau. Koraen er en 21-strenget harpe, der har været brugt i mindst 600 år, og dens lyd er helt unik. Den lyder som en harpe, men der er også aner til den spanske flamenco-musik og Delta blues-guitar teknikker, når koraen spilles på traditionel vis. Basiru Suso har flere cd’er i eget navn bag sig, og har spillet med et hav af prominente musikere i ind- og udland.

Bandets andet afrikanske medlem, percussionisten Malick Jagne, stammer fra Gambia, og har sine musikialske rødder der. Han har boet i Danmark i flere år. Malick Jagne, der spiller med et utroligt ”drive” har for eksempel spillet med Moussa Diallo and Palle Mikkelborg, og er garant for et veritabelt slagtøjs-festfyrværkeri.

Gruppens trommeslager er trommekongen Klaus Menzer. Allerede i 1979 kom der skub i karrieren, da Klaus Menzer dannede orkestret Sneakers sammen med blandt andre guitaristen Mikkel Nordsø. Da Sanne Salomonsen stødte til Sneakers var et af dansk rytmisk musikhistories største successer født. Efterfølgende har Klaus Menzer spillet med navne som Moonjam, Bo Stief og Hanne Boel, og har medvirket på ca. 1.000 musikudgivelser, så Klaus Menzer er en særdeles erfaren herre.

Det samme gælder guitaristen Mikkel Nordsø, der for alvor blev kendt som medlem af det banebrydende latin-jazz-fusions-orkester Buki Yamaz i 1970’erne. I dag er Mikkel Nordsø en veritabel legende, der har begået sig i et utal af musikalske sammenhænge. For eksempel har han spillet med pianisten Thomas Clausens Brazilian Quartet, med den verdenskendte percussionist Marilyn Mazur og med Niels Lan Doky Group. Desuden har Mikkel Nordsø sit eget succesrige orkester Mikkel Nordsø Band. Som Klaus Menzer har også Mikkel Nordsø medvirket på mange indspilninger og betragtes som en af Danmarks førende guitarister.

Den virtuose bassist Niels Ryde fuldender Basiru Suso Group. Også Niels Ryde har mange års musiker-erfaring på bagen, har haft – og har – egne orkestre. Gennem årene er det blevet til flere cd-udgivelser i eget navn og desuden har Niels Ryde spillet med notabiliteter som guitaristen Uffe Steen, saxofon-virtuosen John Tchicai og Pierre Dørge. Niels Ryde er en utroligt alsidig musiker, der let og ubesværet bevæger sig inden for flere forskellige genrer, og som i øvrigt blev kåret som ”Årets Fynske Jazzmusiker 2006.” Og så har Niels Ryde masser af spille-erfaring fra et væld af jobs på også den internationale musik-scene, og betegnes som en af de virkelig tunge drenge inden for rytmisk musik.

Med dette hold er der lagt op til en aften med en gang forrygende verdensmusik i Vollsmose Kulturhus i selskab med fem virkelige mestermusikere.

Koncerten er støttet af Odense Musikudvalg og Statens Kunstråds Musikudvalg.

Kontakt:

Peter Widmer
Kommunikations- og kulturmedarbejder
Vollsmose Kulturhus
Vollsmose Allé 14, postboks 48
5240 Odense NØ

Tlf.: Direkte: 6375 0882
Mail to: pawi@odense.dk