Spring til indhold
Nyhed

Fint med retfærdighed. Men hvad med væksten?

21-03-2012

- Jeg har grundlæggende respekt for regeringens ønske om at skabe en mere retfærdig omfordeling af kommunernes midler. Det er et helt naturligt ønske, at man ønsker at fordele kagen mere ligeligt, men i en situation hvor vi har hårdt brug for at få gang i væksten, risikerer vi, at ændringer i udligningsordningen får den modsatte effekt, siger Anker Boye.

 

På linje med de største byer påvirker udligningsreformen økonomien i Odense negativt. Samlet set står Odense Kommune til at miste 125 millioner kroner årligt.

 

- 125 millioner kroner er mange penge for Odense i en situation, hvor ledigheden er høj. Vi ved, at det er de store byregioner som skal skabe væksten i Danmark, og derfor er det tvingende nødvendigt, at vi får vendt udviklingen. Udligningsreformen fjerner midler fra de store byer og reducerer vores muligheder for at skabe rammerne for en positiv vækst til gavn for hele Danmark.

 

Borgmester Anker Boye efterlyser, at regeringen supplerer reformen med konkrete håndtag, som kan løfte Odense og Fyn ud af ledigheden.

 

- De seneste år har vi arbejdet hårdt for at levere en solid kernevelfærd og samtidig skabe rammerne for fremtidig vækst. Med hårdt arbejde og markante prioriteringer, er det lykkedes os at investere i Odenses udvikling til glæde og gavn for Fyn. Nu har vi brug for, at regeringen støtter op om vores vækstinitiativer og løsner grebet, så vi får mere frie rammer til at sætte de projekter i gang, som skal styrke Odense og løfte Fyn ud af ledigheden.

 

Fakta:

  • 8 ud af 10 kommuner på Fyn er blandt de 20 kommuner i Danmark med den højeste ledighed. Udligningsordningen reducerer Odense Kommunes budget med 84 mio. kr. pr. år. 
  • Beskæftigelsestilskuddet reducerer Odense Kommunes budget med 39 mio. kr.
  • Beregningerne er med udgangspunkt i model 3, som Finansieringsudvalgets har fremlagt. Regeringen forventes i april/maj at indgå politisk aftale om udligningsordningen. 
  • Fyn taber samlet 25 mio. kr. på udligningsreformen, mens tabet på beskæftigelsestilskuddet er på 38 mio. kr. for Fyn.