Spring til indhold
Nyhed

Er du klar til at sende dit barn ud i trafikken?

15-08-2012

Det spørgsmål stiller Odense Kommune i disse dage til de odenseanske forældre. I forbindelse med skolestart skal 2.070 nye børn nemlig til at bevæge sig ud i trafikken på egen hånd for første gang, og det kan give sved på panden hos mange forældre. Derfor går Odense Kommune nu aktivt til værks for at hjælpe forældre og børn til en sikrere skolestart.

NYE SMÅ TRAFIKANTER PÅ VEJENE
I denne uge starter en masse nye børn i skole – og sidste års elever vender tilbage efter en lang sommerferie. Det kan skabe en del usikkerhed i trafikken omkring skolerne, hvor forældre skal finde det rigtige sted af sætte ungerne af, og yngre børn pludselig skal færdes alene i trafikken for første gang.

Der er rigtig mange ting, man skal lære, når man skal til at cykle eller gå til skole selv. Hvilken vej skal man vælge? Og hvor er det bedst at gå over vejen? Skal man cykle eller gå? Og hvad betyder de forskellige skilte på vejen? Alle disse spørgsmål kan skabe usikre børn og forældre, og potentielt farlige situationer kan opstå.

FORÆLDRE VÆLGER AT KØRE BØRNENE I SKOLE
-Rigtig mange forældre er nervøse for at sende deres børn i skole på cykel eller gåben. De er simpelthen bange for at sende dem ud i trafikken alene, fortæller kampagneleder Tina Møller Nielsen fra Odense Kommune.

Mange forældre vælger da også i stigende grad at køre deres barn i skole. Faktisk er antallet af børn, der køres til skole i bil i Danmark fordoblet i løbet af de seneste år. Men turen på bagsædet har ofte den konsekvens, at børnene ikke får nok træning i at færdes i trafikken – og det kan gøre dem usikre og skabe farlige situationer.

En anden følgevirkning af, at mor og far kører børnene i skole – og andre steder – er, at mange skolebørn ikke bevæger sig nok i løbet af dagen. Det er en medvirkende årsag til, at hver fjerde pige og hver sjette dreng i folkeskolen nu er overvægtige.

SUNDE TRAFIKVANER STARTER TIDLIGT
Rådmand i Odense Kommune, Steen Møller fortæller, at man i kommunen har stor fokus på børnenes sikkerhed på skole vejen.
- Vi ved, at det er et stort ansvar at sende de nye elever ud i trafikken - og det ansvar tager vi meget seriøst. Vi vil rigtig gerne hjælpe med at gøre forældre og børn mere trygge i trafikken, så flere børn selv kan cykle til og fra skole fremover. Det er vigtigt at få startet en god og sund trafikkultur blandt vores børn så tidligt som muligt. Og så har børnene jo også godt af at få sig rørt.

Derfor har Odense Kommune nu udviklet en ny gratis mobil app FIND SKOLEVEJ. Den nye app er et nyttigt værktøj til forældrene til alle yngre elever i kommunens skoler. Med app’en i hånden kan forældre og børn i fællesskab finde kommunens anbefalede rute fra netop deres hjem og til skolen. De kan se træningsvideoer, som hjælper med at forklare forskellige situationer i trafikken, og de kan øve sig på skoleruten sammen.

KOMBINERER LEG OG LÆRING
- FIND SKOLEVEJ er udarbejdet på børnenes præmisser. Vi kombinerer leg og læring til at forklare de svære trafikregler, og vi håber mor, far og børn sammen bliver klogere på trafik, færdsel og adfærd, siger rådmand Steen Møller. Han understreger, at kommunen håber, at forældrene vil bruge den nye app som en dialogskaber, og at de vil bruge app’en sammen med deres børn. Det er vigtigt, at forældrene træner med deres børn. - Jo mere træning og erfaring, des mere sikker bliver dit barn i trafikken, afslutter Steen Møller.
FIND SKOLEVEJ app’en er tilgængelig på både Android og App Store, og har man ikke en smartphone, kan rute og træningsfilm også ses på www.odense.dk/findskolevej.

FAKTA
• FIND SKOLEVEJ app’en henvender sig primært til 0.-3. klasse
• I denne uge starter 2.070 nye elever i 0. klasse i Odense
• Odense Kommune udsender informationsmateriale om FIND SKOLEVEJ til alle kommunens folkeskoler i forbindelse med skolestarten
• En undersøgelse fra Børneulykkesfonden i 2011 viste, at 53% af alle forældre frygter, at deres børn kommer ud for en trafikulykke

10 GODE RÅD TIL FORÆLDRE

• Lær børnene at de altid skal se sig for i trafikken, også når de følges med andre
• Træn vejen til og fra skole med barnet mange gange
• Som forældre er I vigtige forbilleder for jeres børn, også i trafikken
• Vælg den skolevej, der er sikrest - ikke nødvendigvis den korteste
• Tal sammen om det I ser i trafikken
• Børn skal lære at krydse vejen både med og uden lysregulering
• Husk reflekser på børnenes tasker og overtøj i den mørke tid
• Giv børnene cykelhjelm på og vær selv et godt eksempel. Cykelhjelm beskytter alle – også de voksne
• Cykler til børn må hverken være for store eller for små
• Respekter skolepatruljen og kryds vejen der, hvor de star

Yderligere oplysninger
Steen Møller, By og kulturrådmand, Odense Kommune: 51 48 19 20 / sm@odense.dk
Tina Møller Nielsen, kampagneleder, Odense Kommune: 20 80 79 53 / tmn@odense.dk