Spring til indhold
Nyhed

Dyre bleer sparer kommunen millioner af kroner

08-11-2012
Det er dyrt at være fattig, siger et gammelt ordsprog, der handler om, at køber man billige produkter, så skal de udskiftes i et hurtigere tempo end lidt dyrere kvalitetsprodukter.

Men selvom Odense Kommune lider under trange økonomiske vilkår som så mange andre kommuner, bliver der ikke købt billigere bleer til inkontinente borgere – tværtimod. Der er nemlig alt for meget arbejde med de billige bleer.

Totaløkonomisk beregning er vejen frem
I foråret regnede kommunens udbudsafdeling – og Ældre- og Handicapforvaltningen i forbindelse med et nyt EU-udbud - sig frem til en årlig besparelse på halvanden millioner kroner, hvis kommunens syge- og hjemmepleje begyndte at købe bleer, der var lidt dyrere, men af en højere kvalitet.

De bedre bleer gav mindre tøjvask, mindre skiftning af de ældre, fordi der var færre lækager og mindre vask af de ældre. Og de ældre selv er godt tilfredse med bleer, der kan suge mere og sidder bedre. Det handler om totaløkonomi.

- Vi går ind og kigger på de arbejdsgange, som de enkelte produkter påvirker. Derved kan vi lave en totaløkonomisk beregning, hvor arbejdstid, forbrug af bleer, vaskemidler og sengetøj indgår. I den kommunale verden ses det ofte, at man alene fokuserer på pris, siger Jesper Hoffmann, der er udbudskonsulent i Udbud. Prisen, Odense Kommune har modtaget, er den såkaldte OPS-pris, hvor OPS står for Offentligt Privat Samarbejde. OPS-prisen uddeles af FOPS, Foreningen for Offentligt Privat Samarbejde.

Undervisning
Noget nyt, som sikrer optimal udnyttelse af bleerne, er også undervisning af de ansatte. - Det er en del af kontrakten, at leverandøren, SCA, underviser de ansatte i, hvordan de finder den rigtige størrelse og type ble til en borger, og hvordan de sætter den rigtigt på i forhold til ergonomi og størst mulig effekt, siger Jesper Hoffmann.

Derudover føres der statistik på, hvor mange bleer den enkelte borger bruger. På den måde kan det konstateres, om en borger for eksempel har en uhensigtsmæssig ble på, eller de ansatte ikke sætter den på på korrekt vis. På den nåde optimerer kommunen hele tiden forbruget.

Nytænkning
Borgmester Anker Boye ser det som et eksempel på nødvendig nytænkning.

- Det er et eksempel på, at nytænkning er billigere. Odense arbejder med nytænkning og innovation på en lang række områder, og jeg synes, det her er et godt eksempel på, hvad vi kan i Odense Kommune. Det er når udbudskonsulenten på rådhuset samarbejder med personalet i ældreplejen og de private leverandører, at vi får den bedste løsning. Både for borgeren, for personalet og for bundlinjen, siger Anker Boye.
Kontaktinformation
Udbudskonsulent Jesper Hoffmann, tlf. 51 77 73 70, e-mail: jesho@odense.dk