Spring til indhold
Nyhed

Kom gratis i den syvende musikhimmel med The Fifth String

25-11-2011

Projektet er bygget op omkring strengeinstrumentet ouden, der er et af de mest populære instrumenter i mellemøstlig musik, men samtidig også forløberen til den vestlige lut. The Fifth String har sat ouden i centrum, som en bro mellem vestlig og orientalsk musik. En stund i selskab med The Fifth String er som at komme i den syvende musikhimmel.

 

Ensemblet er opkaldt efter en brobygger, Ziryab, en arabisk musiker fra det 9. århundrede, der er krediteret for at have tilføjet en femte streng til den dengang firestrenget oud. Ziryab er grundlæggeren af den andalusiske musiktradition i den arabiske verden samt en af pionererne indenfor den arabiske indflydelse på spansk musik. Ifølge legenden farvelagde han strengene for at symbolisere Aristoteles’ fire temperamenter samt tilføjede en femte, der skulle repræsentere sjælen.

 

Palæstinensiske Bilal Irshed, oudspiller og komponist, er idémanden bag dette projekt. Bilal Irshed er en internationalt kendt musiker, der foruden The Fifth String og sin egen trio spiller med Fatma Zidan, Oriental Mood og The Middle East Peace Orchestra. Bilal Irshed har gæstet Vollsmose Kulturhus med de tre sidstnævnte ensembler, og har også kunnet opleves i Vollsmose Kulturhus i starten af 2011, hvor han var en del af Odense Teaters succesrige forestilling ”Nytårsfesten”.

 

Hans mellemøstlige baggrund, musikalske karriere, samt 3-årige bosættelse i Danmark, har inspireret ham til at starte et projekt, der lægger vægt på høj kunstnerisk kvalitet af den mellemøstlige musik i Danmark. Musikken er skrevet af Bilal Irshed og består af eksperimentelle arrangementer indenfor traditionel mellemøstligt musik, kombineret med originale kompositioner samt indslag af elementer fra verdensmusikken.

 

Ensemblet er netop blevet færdig med indspilningen af deres første album. Første halvdel blev indspillet i Brorsons Kirke i København, et sted med stor symbolsk betydning for det arabiske mindretal i Danmark. Anden halvdel af indspilningen fandt sted i henholdsvis Nazareth og Bethlehem. Musikken er efterfølgende mixet og udgivet i Danmark.

 

Koncerten er støttet af Sonningfonden.

 

MUSIKERE:

 

Bilal Irshed – Oud, Toke Møldrup – Cello, Joel Gonzalez – Kontrabas,

Alexander Øllgaard – Viola, Yohan Ramon – Percussion og Luciano Derinzo – Violin.