Spring til indhold
Nyhed

International konkurrence om ny, tæt bydel i hjertet af Odense

04-03-2011

Et nyt attraktivt byområde er under udvikling i hjertet af Odense. Den stærkt trafikerede Thomas B. Thriges Gade vil blive forvandlet til levende og dynamisk kvarter med en blanding af høje og lave bygninger, boliger og butikker og med plads til en mangfoldighed af liv, leg, handel og kultur. Partnerskabet bag ’Fra gade til by’, bestående af Realdania og Odense Kommune, udskriver nu en projektkonkurrencen om opgaven – at skabe en udviklingsplan, der beskriver rammerne for det nye bykvarter.

”Med omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade ønsker vi at føre en række ambitiøse visioner ud i livet. Odenses vision ”At lege er at leve” sætter retningen for ambitionen om at fremme en legende, bæredygtig og sund by, der tør eksperimentere. Hvor Odense tidligere var en industriby, skal byen i fremtiden i højere grad leve af viden, innovation og oplevelser. Derfor skal byen udvikles til et sted, hvor mennesker trives og kan udfolde deres potentiale,” forklarer Jørgen Clausen, stadsdirektør i Odense Kommune.

”Omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade er et enestående projekt, fordi det handler om at opføre et nyt, markant bycentrum, lige midt i det historiske Odense. Ikke mange byer har den mulighed. Vi glæder os til at se konkurrencens bud på, hvordan man kan skabe et nyt centralt bykvarter, som på én gang forholder sig til den eksisterende, historiske by og tilfører den noget nyt, der kan markere Odense som en moderne, fremadrettet by. Vigtigst af alt skal det nye bycentrum danne ramme om et mangfoldigt og pulserende byliv,” siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania.

Målet med omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade er at skabe gode sammenhænge i Odense centrum og at understøtte livet og butiksområdet i Odense midtby. Kulturlivet i H. C. Andersen-kvarteret og butiksgaderne i bymidten skal bindes sammen, og det nye bykvarter på Thomas B. Thriges Gade skal være en dynamo for Odense bymidtes liv og handel og være med til at danne gode rammer for vækst i Odense. Samtidig er det tanken at revitalisere og udfordre det eventyrlige, som H.C. Andersens fødeby er kendt for. Sammen med borgerne, kulturlivet og erhvervslivet skal området udvikles til et levende og dynamisk område.

Projektkonkurrencen

Konkurrencen er udskrevet som en projektkonkurrence og løber hen over sommeren. Til august vil op til fire vindere blive udpeget. Vinderne bliver efterfølgende indbudt til at deltage i et udbud med forhandling, som afsluttes ved, at der indgås en totalrådgivningsaftale om det videre forløb.

Odense Kommune og Realdania ønsker at skabe en åben og tæt dialog med borgere og interessenter om udviklingen af projektet. Når vinderne af projektkonkurrencen er fundet, vil vinderforslagene blive offentliggjort, og der bliver i den forbindelse afholdt borgermøder.

Fakta

Projektområdet udgør ca. 51.000 kvadratmeter. Forventningen er, at der kan bygges mellem 50.000 og 70.000 etagemeter ny bebyggelse i området. Desuden skal der etableres nye parkeringsfaciliteter, som vil sikre parkeringspladser til beboerne og de erhvervsdrivende i de nye bebyggelser og til offentligheden.

Bag byomdannelsesprojektet står et partnerskab bestående af Odense Kommune og Realdania. Der er høje krav til kvaliteten og økonomien i forbindelse med udviklingen af det nye byområde i Odense.

For yderligere information kontakt:

Stadsdirektør Jørgen Clausen, Odense Kommune på mail jc@odense.dk eller telefon 65 51 10 00
Direktør Hans Peter Svendler, Realdania på mail hps@realdania.dk eller telefon 70 11 66 66