Spring til indhold
Nyhed

I Odense uddannes børnene nu til kulturpassere – dem der passer på byens kultur

29-03-2011
Kulturpasset er et nyt tiltag, som har til hensigt, at give børn i 3-6 års alderen en sjov og anderledes mulighed for at tage på kulturrejse i Odense, og få et indtryk af, hvad der er specielt ved at være odenseaner.

Kulturpasset lanceres officielt ved en begivenhed i Koncerthuset onsdag den 30. marts kl. 9:30. Her vil børn fra Institution Abildgaard i Vollsmose bliver de første der tager på kulturrejse med Symfoniorkesteret. Inden kulturrejsen, vil de få overrakt deres personlige Kulturpas af Børn- og ungerådmand Stina Willumsen og Steen Møller, som næstformand By- og Kulturudvalget.

Med Kulturpasset får børn og voksne adgang til en række kulturinstitutioner, som alle har tilbud specielt rettet imod børn i børnehavealderen. Samtidig lægger kulturpasset op til, at voksne fortæller børn historier om eksempelvis hvad åen betød for byen, og hvordan det var at bo i Odense for 500 år siden, hvor grise, køer og høns blev handlet på rådhuspladsen og hvor transportmidlet var gå-ben, eller for de mere privilegerede hestevogn. Hvordan lugtede det mon i byen dengang? Hvad lavede man om aftenen når det blev mørkt om man ikke havde tv og elektrisk lys? Og hvad lavede børnene, når de ikke gik i børnehave?

Kulturpasset fortæller eksempelvis historien om Kong Knud som på dramatisk vis blev dræbt i Domkirken, hvor skelettet stadig ligger, og præsenter H.C. Andersens barndomshjem, hvor 2 familier boede sammen på ganske få kvadratmeter. Symfoniorkesteret indfører, børnene i musikkens verden, og Tidens Samling viser ting og sager fra da farfar var ung, og skrivemaskinen moderne.

"Vi er utroligt glade for at komme til at arbejde endnu mere sammen med byens kulturinstitutioner. Vores dygtige pædagoger arbejder allerede meget med kulturelle udtryksformer og værdier, og jeg er sikker på at det nye samarbejde kan komme til at løfte det område endnu mere. Kulturpasset kan også bruges i samarbejdet med forældre eller bedsteforældre, der med Kulturpasset selv kan besøge kulturinstitutionerne i weekender og ferier – og få stempler", siger Odense Kommunes Børn- og ungerådmand, Stina Willumsen

Steen Møller, næstformand for By- og Kulturudvalget er også begejstret for Kulturpasset. Han siger, "Med passet i hånden kan de yngste borgere begive sig ud på en rejse i Odense, hvor de gennem besøg på en lang række af byens kulturinstitutioner, - helt nøjagtigt 14, vil få mulighed for at blive kulturpassere som på vore bys kultur. De medvirkende kulturinstitutioner har således givet håndslag på, at de virkelig vil lægge sig i selen for at tage imod børnene og bakke op om arbejdet med at give de yngste borgere i Odense en solid og sund kulturel ballast."

Kulturinstitutioner glæder sig til at få besøg at byens mindste borgere, og give børnene et stempel i deres Kulturpas, når de kommer på besøg. Når børnene har fået et antal stempler, er de uddannet kulturpassere – dem som passer på kulturen i Odense.


Kontaktpersoner:
- Børn- og ungerådmand, Stina Willumsen, stwi@odense.dk, 2621 9810
- Konsulent Agnete Kramme, Odense Kommune, akra@odense.dk, 2938 6062
- Bibliotekar Søren Dahl Mortensen, Odense Centralbiblioteket, sdm@odense.dk, 6551 4476