Spring til indhold
Nyhed

Frivillige demensgæster giver pusterum

04-10-2011

 

Som noget nyt kan Ældre Sagen i Odense nu tilbyde frivillige demensgæster, der træder til, når en ægtefælle til et menneske med demens har behov for at tilbringe et par timer udenfor hjemmets fire vægge.

Gensidig tryghed i højsæde

De frivillige demensgæsters ypperste opgave er at holde den demenssyge med hyggeligt selskab i hjemmet, fx snakke, læse højt, se tv eller gå tur.

 

- Aktiviteten er i virkeligheden det mindste af det. Det vigtigste er, at kemien passer, og at begge parter føler sig trygge i hinandens selskab, siger formanden for Ældre Sagen i Odense, Kathrine Sørensen, der også lægger vægt på uddannelse af de frivillige, så de er klædt på til opgaven. De frivillige har derfor fået kursus i demens og kommunikation både via Ældre Sagen og via Odense Kommune.

 

Ældrerådmand Jane Jegind (V) glæder sig over det nye tilbud:

- Alle har brug for en gang imellem at komme ud til gøremål udenfor hjemmet, men da den demensramte er afhængig af trygge og vante omgivelser, afholder man sig måske fra det som pårørende. Derfor er jeg utrolig glad for, at man nu har mulighed for at få besøg af en demensgæst, når man har brug for det.

Samarbejde med Odense Kommune

Projektet sker i tæt samarbejde med kommunens demenskoordinatorer, ældrekonsulenter og hjemmeplejens personale, som med deres faglighed og tætte kendskab til borgeren kan henvise de demensramte familier til Ældre Sagens tilbud.

 

- Der er ingen tvivl om, at der er et behov blandt pårørende til mennesker med demens. Som pårørende skal man huske, at det er vigtigt at give sig selv lov til at koble af en gang i mellem, siger demenskoordinator i Odense Kommune, Astrid Hjortebjerg.

 

Brug for flere frivillige

Ældre Sagen har lige nu 10 demensgæster. Projektet gik i gang den 1. september 2011, og de frivillige har allerede været i arbejde. Har man lyst til at være frivillig demensgæst eller høre mere om ordningen, kan man kontakte projektleder i Ældre Sagen Hanna Sørensen på tlf. 65 91 91 21 torsdage mellem kl. 13.00-16.00.

 

Yderligere oplysninger:

Kathrine Sørensen, formand i Ældre Sagen, tlf. 66 10 80 92/ mobil 20 52 78 02

Astrid Hjortebjerg, demenskoordinator i Odense Kommune, tlf. 65 51 34 30

Annette Wognsen Frederiksen, kommunikationskonsulent, mobil 21 17 24 84