Spring til indhold
Nyhed

Fribyforfatter til Odense trækker ud

02-05-2011

Odense Kommune har gennem længere tid været parat til at modtage en fribyforfatter.

For at kunne få ophold i Danmark som fribyforfatter er det en grundlæggende præmis i Lov om litteratur, at forfatteren er anbefalet til opholdet af ICORN.


Odense rettede på den baggrund tidligt i processen henvendelse til ICORN og fik i den forbindelse anbefalet en fribyforfatter.

Det er alene op til ICORN at vurdere, om organisationen kan anbefale en person til et fribyophold. Odense Kommune har ikke indflydelse på dette.

ICORN har sent i processen trukket sin anbefaling af forfatteren tilbage, hvilket har medført at Odense Kommune må vente endnu længere på at kunne byde en fribyforfatter velkommen.

ICORN anbefaler forfattere ud fra en vurdering af om forfatterskabet, tekster eller enkeltudgivelser har ført til at forfatteren er forfulgt. Vurderingen foretages i samarbejde med PEN International. Der foretages ikke en vurdering af forfatterens produktion ud fra professionelle litterære kriterier, som kvalitet eller egnethed for publikation.

- Det er rigtig ærgerligt, at vi nu må vente endnu længere på at modtage en fribyforfatter i Odense, siger Rådmand Jan Boye.

- Vi er imidlertid stålfaste i vores indstilling til at få en fribyforfatter til Odense og har derfor startet en ny proces med ICORN.
I den forbindelse er vi glade for, at ICORN har informeret Odense Kommune om, at organisationen vil gøre alt for at processen kan gennemføres så hurtigt som muligt, siger Rådmand Jan Boye.


 

Fakta om fribyordningen

Fribyordningen er en international ordning, som organiseres af organisationen The International Cities of Refuge Network – i daglig tale kaldet ICORN.

Foruden Odense er der tre andre fribyer i Danmark: Aarhus, på Fanø, og Frederiksberg.
ICORN organiserer 37 fribyer i alt.

Der er i øjeblikket fribyforfattere på gæsteophold i Aarhus, på Fanø, og Frederiksberg.


 

Kontaktinformation

Jan Boye
Rådmand
By- og Kulturforvaltningen
Odense Kommune
Tlf. 6551 2000


Birgitte Lambrechtsen
Konst. Afdelingschef
Kultur
By- og Kulturforvaltningen
Odense Kommune
Tlf. 6551 2800
blam@odense.dk


Elisabeth Dyvik
Programme Director
ICORN
Tlf. +47 5150 7917
edy@icorn.org

Nicolai Frank
Kulturkonsulent
Odense Kommune
Tlf. 6551 2805
nfra@odense.dk